Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

A csapatverseny az elsődleges Szilágyi Áron számára, ezért választotta az Európa Játékokat

Döntését azzal indokolta: túl közel van két különböző helyszínen megrendezett bajnokság időpontja.

Szilágyi Áron a csapatversenyt helyezi előtérbe, ezért döntött úgy, hogy a június közepi egyéni vívó Európa-bajnokság helyett a június végi Európa Játékokon vesz részt, melyen csapatban Európa-bajnoki versenyeket bonyolítanak le.
– Nem szoktam felkészületlenül versenyekre utazni, pláne nem a világversenyekre. Szakmailag teljesen elképzelhetetlen a számomra, hogy június közepén, majd június végén is Európa-bajnokságon induljak. És akkor a július végi világbajnokságot nem is említettem … – nyilatkozott a háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok kardozó a hunfencing.hu oldalnak egy nappal azután, hogy a hazai szövetség elnöksége jóváhagyta az egyéni Eb-re, az Európa Játékokra és az augusztusi Universiadére utazó csapatok összetételét.
Szilágyi úgy fogalmazott: „olyat szerintem még nem látott senki, hogy rendezzenek egy Európa-bajnokságot június 16. és 18. között az egyik helyszínen, majd június 25. és 30. között egy másikat, másik helyszínen”.
Az Eb-nek Plovdiv, az EJ vívóversenyeinek Krakkó ad majd otthont.
A válogatottbeli társaival a németországi Dormagenben edzőtáborozó klasszis vívó említette a formaidőzítés nehézségeit, az utazások fáradalmait, és úgy vélekedett, hogy gyakorlatilag lehetetlen a kettőn együtt magas színvonalon teljesíteni.
– Szerencsére én megtehettem azt, hogy válasszak, másokkal ellentétben, akik kénytelenek mindkét helyen pástra lépni. Számomra a prioritás a csapatverseny, ezért döntöttem a krakkói Európa Játékok mellett. A csapatkvótát kell megszereznünk a párizsi olimpiára, ami, ugye, egyben egyéni indulást is jelent – hangsúlyozta.
Az Európa Játékok csapatversenyeinek az eredményei beleszámítanak az egyéves kvótaszerzési időszak összesítésébe, akárcsak a bulgáriai egyéni viadalokéi. Ugyanakkor ha egy válogatott kvótát szerez, az egyéniben automatikusan a maximális három induló helyet jelenti majd Párizsban.
A nemzetközi szövetség (FIE) márciusban jelentette be, hogy az orosz és fehérorosz vívók visszatérhetnek a nemzetközi porondra az ötkarikás kvalifikáció kezdetétől, igaz, csak semleges színekben és csupán azok, akik nem tagjai fegyveres szervezetnek és nem támogatják aktívan Oroszország Ukrajna elleni háborúját. A lengyelek viszont nem adnak vízumot a két ország állampolgárainak, így pedig ők nem tudnak pástra lépni, ami az egyéni verseny státuszának módosítását eredményezte. A csapatversenyt a döntés nem érinti, mivel az oroszok és fehéroroszok semlegesként nem is szerepelhetnének ezekben a számokban.
Az európai konföderáció (EFC) azért volt kénytelen utóbb külön egyéni Eb-t kiírni, mert a FIE jelezte, hogy a krakkói Európa Játékok csapatversenyét elfogadja hivatalos Európa-bajnoki eseményként, egyben olimpiai kvalifikációs csapatviadalként, de az EJ egyéni versenyeit nem. (MTI)

Fotó: MTI/Illyés Tibor