Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Öt ország érdeklődik téli olimpia rendezése iránt

A NOB a 2030-as házigazda kilétéről várhatóan a jövő évi párizsi olimpián dönt majd.

Öt ország fontolgatja a téli olimpia és paralimpia jövőbeli megrendezésének lehetőségét – jelentette ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ötkarikás játékokért felelős ügyvezetője.
Az insidethegames.biz beszámolója szerint Christophe Dubi úgy fogalmazott, hogy az érdeklődők közül öt „folyamatos párbeszédet folytat” a NOB-bal, így Svédország és Svájc is ott lesz a pályázati eljárás következő szakaszában. A skandináv ország nyilvánosan is kifejezte azon szándékát, hogy meg akarja rendezni a 2030-as téli olimpiát és paralimpiát, a portál szerint azonban tíz megkérdezett svéd közül hét úgy vélte: a házigazda jogért csakis „fenntartható, demokratikus és költséghatékony módon” szabad pályázni. Svédország nyolc sikertelen kandidáláson van túl, ebből hatot egymást követően szenvedett el az 1984-2002-es időszak játékaiért versenyezve. Utolsó csalódása 2019-ben volt, amikor lemaradt a 2026-os téli csúcseseményről, amelyet Olaszország, Milánó és Cortina d’Ampezzó kapott meg.
Svájc is tárgyal a játékok jövőbeni megrendezéséről, de ragaszkodik ahhoz, hogy a NOB-bal folytatott párbeszéde „nem egy adott évre vonatkozik”, hanem „hosszú távra”. Japánból Szapporo vágott neki a 2030-as házigazda tiszt megszerzésének, ám a szervezők felfüggesztették a pályázatot a 2021-es tokiói nyári olimpiához kapcsolódó korrupciós botránysorozat miatt, és várhatóan 2034-re fordítják a figyelmet. A kanadai Vancouver átmenetileg szintén kikerült a potenciális jelöltek közül, miután nem kapott kormányzati támogatást törekvéséhez, de továbbra is folyamatos párbeszédet folytat a NOB-bal egy jövőbeli rendezésről. Az Egyesült Államokból Salt Lake City közölte, hogy készen áll a pályázásra, de 2030 helyett 2034-et szeretné, hogy – a portál szerint – „elkerülje a 2028-as Los Angeles-i nyári olimpia és paralimpia szponzorációival való ütközést”. (MTI)