Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Kétszázadik alkalommal diadalmaskodott Suták Csenge

Korábban egyetlen női lovasnak sem sikerült ilyen jól teljesítenie.

Egyedülálló, jó ideig egészen biztosan nem megdönthető rekordot ért el a Kincsem Parkban 2023. július 30-án, vasárnap – stílusosan – a Dámaverseny Hendikepben a Solar nevű ló nyergében Suták Csenge: 200. alkalommal diadalmaskodott.

A versenyt követően tehát nem véletlenül ért fülig a szája a rendkívül csinos zsoké hölgynek, hiszen egyedülálló mérföldkőhöz érkezett: előtte soha, egyetlen női lovasnak sem sikerült ez a bravúr Magyarországon, de Közép-Európában sem nagyon találunk ehhez fogható eredményességet. 104 sikerrel követi őt a hazai örökranglistán egy 1999-ig nálunk lovagoló, sajnos már elhunyt új-zélandi hölgy, Marianne K. Elmiger. Mindehhez hozzá kell tenni, hogy a most aktív férfi lovasok közül is csak ketten, Stanislav Georgiev és ifj. Kozma István tudtak ennél többször nyerőként visszamázsálni úgy, hogy jóval régebben versenyeznek! Csenge viszont még csak alig 31 esztendős…
Első győzelmét 17 évesen, 2009-ben aratta, az édesapja, Suták János által trenírozott Kispajtás nyergében. Kezdetben főleg neki lovagolt, ám később mind több és több tréner kérte fel lovaglásokra. Jelenleg a szlovák Jozef Rosival istállójához köti a szerződése, azonban számos másik tréner bizalmát is élvezi, azaz elmondható, hogy jelenleg a legkeresettebb lovasa a Kincsem Parknak. Van, hogy egy versenynap minden futamában starthoz áll, ami nagyon komoly fizikai igénybevételt jelent.

Screenshot 20230730 205452 Messenger 1

Legjelentősebb sikerei közé a Nemzeti Díj, a Magyar Kancadíj, a Batthyány-Hunyadi Emlékverseny, a Buccaneer Díj, a Szent István Díj és az Imperiál Díj megnyerését kell sorolni, de komoly eredmény a Magyar Derbyben elért 2. helyezése is. Most felsorolt sikerei My Luck, Messerschmitt és Black Pepper nevéhez köthetőek, de győzött egy alkalommal Lengyelországban, és első lett ifjú korában a Nyírségi Vágtán is.
A fogadók nagy kedvencének számít, az általa lovagolt telivérekből rendszerint kihozza tudásuk maximumát. Nemcsak eredményei, de elegáns lovaglási stílusa is kiemeli a mezőnyből, hihetetlen ritmusérzékkel indítja el lovait. Képes iramot diktálva, starttól a célig vezetve nyerni, de sokszor erős finislovaglásaival tűnik ki. Specialitása, hogy gyakran éppen csak annyival tolja be lovát a célba, amennyi elég egy orrhosszas, vagy fejhosszas győzelemre.
Minden idők legjobb és legeredményesebb magyar zsoké hölgye mindig újabb és újabb célokat, rekordokat tűz ki maga elé, szeretné elérni a 300. győzelmét is, és nagy vágya, hogy egyszer a Kékszalagot, azaz Magyar Derbyt is megnyerje.

Írta: Kőmíves Péter