Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Hosszú Katinka lett a csepeli Családmentő gyermekvédelmi program nagykövete

Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszónő lett a csepeli Családmentő gyermekvédelmi program nagykövete.

Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, 26-szoros világ- és 35-szörös Európa-bajnok, 306-szoros világkupagyőztes, valamint 20-szoros világcsúcstartó úszónő kiemelte: szeretné minden eszközzel felvenni a harcot a digitális tér veszélyeivel szemben, ezért „nagy örömmel és gondolkodás nélkül” vállalta el a családok digitális védelmét célzó projekt nagyköveti feladatait – jelentette be Borbély Lénárd, a XXI. kerület polgármestere a program részleteit bemutató keddi sajtótájékoztatón, Budapesten.
Friss szülőként magam is kezdem látni, hogy a fiatalokat mennyire beszippantja a digitális tér – mondta, kiemelve, hogy az okoseszközök túlzott használata az erre vonatkozó kutatások szerint hosszú távon negatív hatásokat okozhat a gyerekek számára.
Hosszú Katinka hangsúlyozta, hogy a családmentő programban olyan ingyenes előadásokat és workshopokat tartanak a családoknak, amelyek segítenek megelőzni ezeket a káros hatásokat.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy az úszás és minden más sporttevékenység éppen ellentétes hatásokkal jár, mint a digitális eszközök használata.
A sport személyiséget fejleszt, idegrendszert fejleszt, kitartást, fegyelmet tanít – sorolta, hozzátéve: bízik abban, hogy a program révén minél több gyermeket sikerül a sportra ösztönözni a képernyőhasználat helyett.
Borbély Lénárd felidézte: a Családmentő gyermekvédelmi programot 2023 novemberében indította az önkormányzat az online biztonságért, valamint a digitális technológia veszélyeinek csökkentése érdekében.
Ahhoz, hogy változást érjünk el, nekünk, szülőknek kell elsősorban változnunk – jelentette ki, hozzátéve: azért is megtisztelő számukra, hogy egy „igazi példakép” vállalta el a program nagyköveti feladatait, mert szeretnék országosan ismertté tenni a kezdeményezést.
Nemcsak a helyi családoknak, hanem minden magyar családnak segítséget és mintát szeretnénk nyújtani annak érdekében, hogy a gyermekek ne szigetelődjenek el, és ne a digitális térben játsszanak kontroll nélkül, hanem együtt, a valódi világban – magyarázta.
A polgármester hangsúlyozta: digitális, mentális és fizikai téren is szeretnék megóvni a gyerekeket.
Pöltl Ákos, a Mathias Corvinus Collegium vezető oktatója, az Ifjúságkutató Intézet kutató szakértője, családbiztonsági szakértő arról beszélt, hogy a gyerekek digitális védelmének témája még mindig nem kap elég figyelmet, pedig egyre több a „sokkoló adat”. A PISA-teszt eredményei alapján világszinten csökken a gyerekek teljesítménye – mondta. Szavai szerint a hanyatlás 2012-től figyelhető meg, ami összefüggésben áll azzal, hogy abban az évben terjedt el a fiatalok között az okostelefon, és akkor indult hódító útjára az Instagram.
A szakértő rámutatott arra is, hogy egyre elégedetlenebbek, szorongóbbak, depresszióra hajlamosabbak a fiatalok, aminek részben a közösségi média okozta izoláció és elmagányosodás az oka. A káros hatások kivédésében a család megtartó és preventív ereje mellett a sport, a zenetanulás, a természetben töltött idő és a személyes találkozások segíthetnek leginkább a gyerekeknek – fűzte hozzá.
Pöltl Ákos jelezte, hogy a program keretében tartott előadásokon szóba kerül többek közt a közösségi média okozta énképzavar, a beszippantó mechanizmus, a videójátékok és a pornótartalmak témája. A workshopokon pedig működő megoldásokat is kínálnak a felmerülő problémákra, például hogy miként érdemes változtatni az otthoni szokásokon a gyerek mentális egészségének megóvása érdekében – fogalmazott. (MTI)

Fotó: Illyés Tibor/MTI