Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Moszkva vizsgálatot követel a NOB elnöke ellen

Kivizsgálják, Thomas Bach NOB elnök összejátszott az ukrán féllel annak érdekében, hogy kizárják az orosz sportolókat a párizsi olimpiáról.

Zaharova arra reagált, hogy a NOB elnöke két ismert orosz telefonbetyárnak, Vovannak és Lexusnak elismerte: az általa irányított testület arra kérte az Ukrán Olimpiai Bizottságot, hogy kövesse nyomon az orosz sportolók hazafias kijelentéseit az interneten annak érdekében, hogy megakadályozzák részvételüket a párizsi olimpián. A sportvezető közölte, hogy a NOB-nál működik egy felügyelőbizottság, amely egy független céggel együtt ellenőrzi a sportolóknak az orosz hatóságokat támogató nyilvános nyilatkozatait.
Bach azt is elmondta a Lexus álnéven ismertté vált Alekszej Sztoljarovnak és a Vovanként emlegetett Vlagyimir Kuznyecovnak, hogy azok az afrikai sportolók, akik részt kívánnak venni az Oroszország által szeptemberben megtartandó barátság játékokon egyebek között azt kockáztatják, hogy nem indulhatnak többé a jövőbeni olimpiákon – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán a Szputynik rádió műsorában.
Tudatában kell lenniük annak, hogy a barátság játékok résztvevőjeként valakinek az oldalára állnak” – fogalmazott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság NOB elnöke a két, leleplezésre szakosodott tréfamesternek. Vovan és Lexus ezúttal egy afrikai politikusnak adta ki magát.
Bach hangot adott véleményének, miszerint a barátság játékok kockázatot jelentenek a sport egész rendszerére, és ugyanúgy politikai töltetűek, mint a szovjet időkben a Szpartakiád.
Elismerte, hogy összejátszik az ukrán féllel. És felhatalmazást adott nekik, hogy információkat gyűjtsenek az orosz sportolókról, amelyek alapján megtagadhatják az orosz sportolók részvételét az olimpiai eseményeken. Gondoljanak csak bele! Hogyan lehetséges ez egyáltalán?” – nyilatkozott Zaharova.
Ez nyilvánvaló összejátszás. Csakhogy nem két magánszemély összejátszása, hanem egy bizonyos irányultságú nemzetközi szervezet vezetőjének összejátszása egy féllel annak érdekében, hogy kiszorítson egy harmadik felet egy országcsoport érdekében. Ez szörnyű” – tette hozzá.
A diplomata szerint a NOB köteles vizsgálatot indítani, ellenkező esetben egyszerűen az egész olimpiai mozgalom szétesik és lehetetlen lesz később újra összerakni.
Természetesen nem tudunk egyetérteni Bach úrnak az Oroszország nagy nemzetközi sportesemények megrendezésére vonatkozó terveihez való hozzáállásával, ez a sporthoz való jog, a sport szellemének bitorlása, ami senki számára nem elfogadható” – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
Hangot adott véleményének, miszerint az okozza a legnagyobb kárt az olimpiai mozgalomnak, hogy a NOB elnöke nem hajlandó elhatárolódni a politikától. Kitérve arra, hogy a NOB megfigyelteti az orosz sportolók nyilvános nyilatkozatait az orosz elnök szóvivője azt mondta, hogy érhető lenne, ha a megfigyelés mindenkire kiterjedne annak érdekében, hogy a politika ne avatkozhasson be a sportba. Ám ha ez kizárólag az orosz sportolókra vonatkozik, akkor Peszkov szerint ez aligha érthető, és egyértelműen ellentétes az „úgynevezett olimpiai család” elveivel.
A NOB március 19-én nyilatkozatban foglalt állást a sport átpolitizálása ellen, és a Moszkvában és Jekatyerinburgban 2024. szeptember 15. és 29. között megrendezendő barátság játékok bojkottjára szólított fel. (MTI)