Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Legalább négyezer doppingtesztet végeznek a párizsi olimpia alatt

Az ITA szakemberei eddig mintegy négyezer sportolót ellenőriztek a nyári olimpiát megelőző kontrollidőszak hónapjaiban.

A párizsi ötkarikás játékok alatt hasonló mennyiségű teszt elvégzését tervezi a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által 2018-ban életre hívott és működtetett szervezet.
Az insidethegames.biz portál beszámolója szerint a Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) Párizsban is intenzív doppingellenes programot valósít meg, emberei július 18-tól, a játékok kezdete előtt egy héttel foglalják el helyüket az olimpiai faluban.
Az ITA munkáját a nemzetközi sportági szövetségekkel és a nemzeti doppingellenes ügynökségekkel együttműködésben, velük összehangoltan végzi, időközönként koordinálva a célzott vizsgálatokat. Utóbbiak kiterjednek a „gyanús” sportolók akár többszöri ellenőrzésére.
A portál emlékeztet rá, hogy a 2021-es tokiói olimpián körülbelül 6200 tesztet végzett el az ITA 4000 sportolón, minek eredményeként „néhány pozitív eredmény” született. A párizsi tesztelés – olvasható az összegzésben – olyan egyéni sportolókat is megcélozhat, akik teljesítményükben „hirtelen és megkérdőjelezhető” javulást mutatnak.
Az ITA terve az, hogy a francia fővárosban induló mintegy tízezer versenyző közül legfeljebb négyezernél végez teszteket. Összesen várhatóan ötven doppingellenőrző állomást létesítenek az olimpiai faluban és a játékok más helyszínein. A nem az olimpiai faluban lakó sportolókat, például az Egyesült Államok kosárlabdacsapatának tagjait kötelezik, hogy tudassák az ITA-val szálláshelyüket, és a teszteken akár szállodáikban is áteshetnek.
A levett mintákat a Párizstól nagyjából 25 kilométerre délre található Orsay laboratórium fogadja és elemzi. A frissített doppingellenes szabványokhoz igazodó figyelemre méltó előrelépés ebben a létesítményben, hogy képes genetikai vizsgálatokat is végezni – írta a portál. (MTI)