Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Elhunyt Kovács Péter tornász, a Kovács-szaltó névadója

Szombaton, 64 éves korában elhunyt Kovács Péter olimpiai bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes tornász, a Kovács-szaltó névadója.

Kovács halálhírét egykori klubja, a Dunaújvárosi KSE tornaszakosztálya jelentette be a közösségi oldalán.
A Magyar Olimpiai Bizottság honlapja szerint a hevesi születésű Kovács Péter a helyi Vörös Meteor csapatában kezdett tornázni. Az 1973-as úttörőolimpián megnyerte a szekrényugrás versenyszámát, ekkor figyelt fel rá Papp Zoltán, a Dunaújvárosi Kohász edzője. Kovács ezt követően klubot váltott, és egészen visszavonulásáig, 1984-ig volt az egyesület versenyzője.
A magyar felnőtt válogatottnak 1976-tól volt tagja. A nagy áttörést az 1979-es Európa-bajnokságon bemutatott nyújtógyakorlata jelentette, amiért ezüstérmet kapott. Ezen a versenyen hajtotta végre először a később róla elnevezett Kovács-szaltót, ami a nyújtóvas fölötti duplaszaltót és az ezutáni visszafogást jelenti.
A mexikói Universiadén korláton ezüstérmet szerzett. Az 1980-as moszkvai olimpián tagja volt a bronzérmet nyert magyar csapatnak.
A Testnevelési Főiskolán 1982-ben szerzett edzői oklevelet, három évvel később az egri tanárképző főiskolán diplomázott testnevelőtanárként. Már a sportolói pályafutása alatt elkezdett edzősködni Dunaújvárosban, ahonnan 2003-ban Sopronba költözött. A sérülései miatt rokkantnyugdíjasként élt, de egy ideig még trénerként tevékenykedett.
A kilencszeres magyar bajnok sportolót 2014-ben választották a magyar tornasport halhatatlanjai közé. (MTI)