Nemcsák Károly elárulta, mi az elképzelése színházigazgatóként: Tudni kell átadni a stafétát

A József Attila Színház direktora jelenleg a harmadik ciklusát tölti.

Szinte összeforrt Nemcsák Károly neve a József Attila Színházzal, amelynek több, mint tíz éve igazgatója. A színész szeretné a harmadik ciklusát is végigdolgozni, ám a folytatás erősen kérdéses számára.

– 2026-ban jár le a harmadik ciklusom, akkor 69 éves leszek. Az embernek tudnia kell mérlegelni, hogy egészségesen – mind szellemileg frissen, mind fizikálisan – hagyja abba ezt a munkát. Változik a világ, ahogy a színház is, új technológiák, fejlesztések léptek be, ami csodálatos dolog. Ugyanakkor tudni kell átadni a stafétát a következő generációnak. Minden színháznak kell a fiatalos lendület – mondta Nemcsák Károly, aki nemcsak a színészi, de az igazgatói munkát is rendkívül szereti.

– Embert próbáló feladat ez, kicsit „elhasználódik” benne az ember, különösen az évadok előtti szerződtetéses egyeztetések viselnek meg. A legjobbra törekszünk, de néha előfordul, hogy nem minden sikerül úgy, hogy mindenki maximálisan elégedett legyen. Ez olyankor lelkileg megvisel – árulta el a 95.8 Sláger FM-en a direktor, aki szülőfalujában töltődik fel egy-egy zsúfolt időszakot követően.

– Egyre többször megyek haza a szülőfalumba, Mocsolyásra. Jobban is igénylem az ott töltött időt és sok dolog szólított oda az utóbbi időben. Még 2016-ban beszéltünk a keresztlányommal arról, hogy milyen jó lenne, ha a mi kis közösségünknek lenne egy temploma. 2021-ben ez meg is valósult, felszentelésre került a település saját temploma. Nagyon jó érzés, hogy ennek részese lehettem és tehettem valamit a szülőfalumért. Sokat kaptam ettől a közösségtől, 20 éves koromig itt éltem, jó, hogy én is tudok adni, tenni értük – árulta el a Sláger Kult műsorvezetőjének, S. Miller Andrásnak Nemcsák Károly. A beszélgetés a https://open.spotify.com/episode/0HAtoR28tWHiSpaal0O3sk linken érhető el.