Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Elhunyt Horváth László, a Valahol Európában című film szereplője

A szomorú hírt a fia jelentette be.

Elhunyt Horváth László, a Valahol Európában című film szereplője, aki a legendás alkotásban Kuksit formálta meg, emellett több magyar filmben is játszott gyerekszínészként. Horváth László május 8-án hunyt el – tudatta fia, Horváth Tamás az MTI-vel.
Búcsúzunk Kuksitól, a Valahol Európában című film egyik kedvenc karakterétől” – olvasható a közleményben.
Horváth László 1940-ben született Budapesten, tehetségére Radványi Géza rendező figyelt fel és ezt követően számos magyar filmben szerepelt, köztük az Én és a nagyapám című alkotásban (1954).
Horváth László 1956 után Münchenben élt, reklámfilmeket készített, és nagy filmekben rendezőasszisztensként dolgozott. Az 1980-as évek közepén ismét visszatért Budapestre. Jó barátságban volt Radványi Géza és Makk Károly rendezővel, valamint gyerekkori barátjával, Bunyik Bélával, a Hungarian Film Fesztivál alapítójával – áll a közleményben.
Radványi Géza 1947-ben készült, klasszikussá vált Valahol Európában című, háborús árvákról szóló munkája a magyar filmtörténet egyik legnagyobb nemzetközi sikert elért alkotása. A stábban a korszak sok nagy alkotója benne volt, és a következő generáció legjelentősebb tagjai is segédkeztek. A filmet huszonkilenc országban mutatták be, külföldön is nagy sikert aratott, többek között a locarnói és a velencei filmfesztiválon is láthatta a közönség. A Valahol Európában 2000-ben, a hazai filmes szakma választása szerint, bekerült minden idők legjobb 12 magyar alkotása közé.
Radványi Géza (1907-1986) 100. születésnapja alkalmából a magyar Nemzeti Filmarchívum restaurálta a háború után első és legsikeresebb nagyjátékfilmjét – idézik fel a közleményben.
Az imdb.com mozis adatbázis szerint Horváth László filmjei között van a Valahol Európában, valamint az Én és a nagyapám mellett a Díszmagyar (1949), a Teljes gőzzel (1951), az Ifjú szívvel (1953) című alkotás, valamint a Kicsik-nagyok öröme című rövidfilm (1953).