Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Túri Lui pontozási rendszert vezetne be az énekeseknél

Túri Lui az egyik legszebb karriert befutó magyar énekes.

Túri Lajos, művésznevén Túri Lui régi motoros a zeneiparban, határon innen és túl elképesztő sikereket ért el, s egyedüli magyarként kapott Grammy-FIDOF díjat. A mai napig aktívan zenél, emellett hangtechnikusként dolgozik egy rádiónál. Ösztönös tehetsége vitathatatlan, azonban állítja, szerencsés korszakban született, mára ugyanis a szakma méltatlanul felhígult. Túri Lui a Trimedio Newsnak mesélt arról, hogy a zenész szakszervezet elnökeként hogyan tenne rendszert a mai zenei világba.

Lui kabelek kozt

Mai napig aktívan zenél, évente két tucat fellépést vállal

Hivatalos vizsgához nem kötném azt, hogy valaki énekes vagy zenész lehessen, de bevezetnék egy pontozási rendszert! Lenne 12 pont, vagy stílusosan: hangjegy, lényegében kritériumok, aminek egy zenésznek meg kell felelnie. Összeállna egy bizottság, a zenei világ krémje, és elbírálnák, hogy egyes előadók mennyire felelnek meg a kritériumnak, hány pontosak is. Egy szűrő lenne, egy viszonyítási alap. Nem szimpatikus, hogy a mai világban minden önjelölt énekes rögtön a legnagyobbak közé sorolná magát. Olyan ez, mintha valaki orvosnak „érezné” magát, és bemenne a műtőbe. Életveszély – fejtette ki határozott véleményét Túri Lui. Ő maga ugyan több hangszeren is játszik: hegedűn, gitáron, dobon, mégsem tartja elvárásnak egy énekestől, hogy mestere legyen valamilyen hangszernek.

KENNY ROGERSSEL

Kenny Rogers adta át a Grammy-FIDOF díjat Luinak Kansas City-ben 1984-ben

Léteznek olyanok, akik megszületnek, és zseniálisak. Az egyéniség, a színpadon való működés is legalább olyan fontos, mint egy tiszta hang. Az előbb említett 12 pontos rendszerben lennének szakmai kritériumok, mint az intonálás, de ugyanúgy fontos a színpadi jelenlét is. Ott van például Gilbert Bécaud, a Nathalie című örökzöld énekese. Nem biztos, hogy több oktávban tudna énekelni, de nem lehetett nem rá figyelni.
S hogy ki Túri Lui számára a hazai zenészek közül az etalon, kinek 12 pontot adna a saját fejlesztése alatt álló rendszerben?
Demjén Ferenc. Rózsi istenadta tehetség, egy egyéniség, a zenéje örökzöld. De mélyen elismerem Charlie munkásságát is.
Túri Lajos bár megtehetné, nem éli a nyugdíjasok unatkozó életét:
A Klubrádió egyik hangtechnikusa vagyok, ettől működik az adás, hogy mi itt kapcsolgatjuk a gombokat. Persze korábban is csináltam már ilyet, csak akkor a zenéken kellett dolgoznom, hangsávokat állítanom, most pedig a szignálokat, híreket indítom.

T gyerekek

Túri Lui szép családot tudhat magáénak: öt lánya és egy fia van

Emellett az énekesi karrierjét sem hanyagolja:
Hazudnék, ha azt állítanám, hogy sok helyre hívnak. De évi húsz fellépés így is van. Nem vagyok elégedetlen. A rádióban heti három napot dolgozom, és otthon is sok a teendő, egy családi házban mindig kell valamit csinálni, csináltatni – fogalmazott a zenész, aki elismerte, nem egy ezermester, de az elektronikához ért, az árammal kapcsolatos feladatokat szívesen magára vállalja.

lui kalapos kissebb 1

Fehér kalapja ikonikus darabja volt öltözékének

S ha már otthon, család: hat gyermeke született, lett közülük valamelyikből zenész?
Egyikből sem, hála az égnek! Mindannyian zongoráznak, de utálják! – nevetett. – Anyámnak lenne igaza, aki nem akarta, hogy zenész legyek! Pedig pont jó korszakban születtem, az 1980-90-es években szárnyalt a hazai zenei világ. Haragudnék, ha ma élném fénykorom, s egy lapon említenének bizonyos mai „sztárokkal”, akiket inkább meg sem nevezek!