Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Elhunyt Dobos Imre, a nagyváradi Szigligeti Színház életműdíjas színművésze

Életének 84. évében pénteken elhunyt Dobos Imre, a nagyváradi Szigligeti Színház életműdíjas színművésze.

A marosvásárhelyi születésű színművész 1966-ban szerzett oklevelet a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet színész szakán. 1988 óta volt a Szigligeti Társulat tagja, azt megelőzően a sepsiszentgyörgyi színházban játszott.
Pályafutása során volt Sörmester Václac Havel Audenciájában, Burgio Antonio Háy Gyula Mohácsában, Dr. Szekeres Márai Sándor A kaland című művében, Bönge Szabó Magda Az a szép fényes nap című drámájában, Kiss Ödön Molnár Ferenc A cukrásznéjában, Nicollo Matei Visniec Bohóc kerestetik című művében és Vladimir Samuel Beckett Godot-ra várva tragikomédiájában.
Színészi munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el: 1992-ben a IV. Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján, Kisvárdán a Legjobb férfi epizódalakítás díját neki ítélték Burgio Antonio szerepéért, 1999-ben a Rövid Dráma Fesztivál legjobb férfialakítás díját kapta meg Schwidel József (Varga Gábor: Tábornokok) szerepéért és 2001-ben a XIII. Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján különdíjban részesült.
Háromszor is elnyerte a Szigligeti Társulat Nívódíját (2005, 2013, 2014), az EMKE Kovács György-díjával 2005-ben, a Nagyváradi Polgármesteri hivatal Kiválósági díjával 2006-ban, Magyar Kultúráért Életműdíjjal 2016-ban és Varga Vilmos-díjjal is kitüntették 2017-ben. 2020-ban átvehette a Szigligeti Színház Életműdíját.
Dobos Imre 2021-en a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) színházművészeti tagozati díját is megkapta a magyar és a világirodalom nagy drámai szerepeinek emlékezetes, példamutató művészi alázattal teljes megformálásáért.
A nagyváradi közönség 2022-ben Az öreg hölgy látogatása című tragikus komédiában láthatta utoljára a színpadon.
Tisztelői a Szigligeti Színház előcsarnokában felállított ravatalánál vehetnek végső búcsút tőle július 2-án, kedden 10 órakor, temetési szertartása 12 órakor kezdődik a nagyváradi Rulikowski temető Steinberger-kápolnájában – közölte szombaton a társulat. (MTI)

Fotó: Szigligeti Színház Nagyvárad