Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Hasznos funkcióval bővült az androidos Play Áruház

Őszre tervezik a Play Áruház változásait bevezetni. Új funkcióval bővül, azok alkalmazások, amik nem felelnek meg az előírásoknak, eltűnnek.

A Google a héten arra figyelmeztette az androidos alkalmazások fejlesztőit, hogy a cég hamarosan megnehezíti a felhasználók hozzáférését azon, a Play Áruházban elérhető alkalmazásokhoz, amelyek nem tartják a lépést a legfrissebb Android-főverziókkal és nem teljesítik a megcélzott API-szint követelményeket – írja a HWSW.

Jelenleg a Google Play áruházba feltölteni kívánt appok (és ezek frissítései) a legújabbnál maximum egy verzióval régebbi API-t használhatnak (az Android 12-nél ez a 31-es szint, míg az Android 11 esetében ez 30-as). Az alkalmazásboltban ugyanakkor az elmúlt évek alatt felgyűltek olyan applikációk, amiknél a fejlesztők (már) nem figyelnek az API-szint követésre, ezért a Google hamarosan bevezet egy olyan új funkciót, ami elrejti a legújabb Android verziót használó felhasználók elől azon alkalmazásokat, amik nem felelnek meg az előírt követelményeknek.

A változás november elsején lép életbe, a fejlesztők addig frissíthetik az érintett appokat. A Google emellett hozzátette, hogy az őszre telvezett változás jó eséllyel nem fogja az alkalmazások tömeges eltűnését eredményezni, mert jelentős részük megfelel a követelmémnyeknek. Felhasználói oldalról amúgy kifejezetten üdvös változás ez, hiszen az elavult programokat kockázatosabb használni, a megfelelő API-szint hiányában sérülékenységeket tartalmazhatnak, illetve nem tudják kihasználni az aktuális operációs rendszerek biztonsági fejlesztéseit.

Érdemes tudni továbbá, hogy a követelményeket figyelmen kívül hagyó alkalmazások nem tűnnek el teljesen a Google Playről, a már megvásárolt és telepített appok láthatóak maradnak a régebbi operációs rendszereket futtató mobilokon: egy Android 9-es (API 28) rendszeresen például láthatók maradnak az API 28-at célzó szoftverek, de egy Android 10-et (vagy annál újabb variánst) futtató készüléken például már nem lesz lehetőség letölteni őket.