Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Egy felfedezés gyökeresen megváltoztathat mindent, amit eddig a védekezésről hittünk

Egy tanulmány kimutatta, a jövőbeli koronavírus mutációk miatt nem szükséges az újabb variánsokhoz igazítani a vakcinákat.

Dr. Kemenesi Gábor sokszor segítette „konyhanyelven” elmagyarázni a koronavírushoz kapcsolódó igen fontos, számunkra ismeretlen információkat. Most is így tett, ugyanis egy friss tanulmány részleteiről beszélt, aminek a lényege, hogy miért nem szükséges a vakcinákat az újabb és újabb covid varinásokhoz igazítani.

– A harmadik oltással az újabb variánsok ellen is jobb védelmet nyerünk – kezdte a kutató. – A harmadik dózis fontosságáról már sokszor nyilatkoztam. Számos olyan vizsgálat, amely a harmadik dózis hatását mérte, már igazolta annak szükségességét, társadalmi szinten sokkal jobb esélyekkel megúszták a fertőzés káros hatásait a három dózissal rendelkezők. Most, egy friss, a Nature folyóiratban megjelent tanulmány betekintést ad ennek biológiai hátterébe is.

Fontos tény, hogy a kutatás a jelenleg is használt, tehát eredeti Wuhani vírustörzset alkalmazó vakcinák hatását vizsgálta. Így ezen eredmények alapján egyelőre nem valószínű, hogy vakcinakomponens cserére lenne szükség a közeljövőben (azaz újabb variánsokhoz igazítani a vakcinát).

Az immunrendszerben az ún. B-sejtek felelősek az antitestek termeléséért, többek között a vírusok megkötésére is alkalmas immunglobulinokról (antitestek) van szó. Ezek a sejtek nem csupán a termelésen, de a vírusellenes antitestek fejlesztésén is dolgoznak.

A vizsgálat megállapította, hogy a harmadik vakcinadózis hatására a B sejtek száma, és az általuk termelt vírusellenes antitestek diverzitása is megnőtt.

Így összességében a tanulmány tudományos magyarázatot ad arra, hogy az eredetileg nem omikron-alapú vakcina harmadik dózisa, hogyan képes mégis az omikron ellenes védelmet növelni. A most feltárt mechanizmus alapján feltételezhetjük, hogy a jövőbeni variánsok ellen is működhet az emlékeztető oltás, a vakcinakomponens cseréje nélkül. Ezt egyébként egy egereken végzett tanulmány is alátámasztotta, ahol omikron-specifikus és hagyományos vakcinakomponens által nyújtott védelmet hasonlítottak össze – jelentős különbség nélkül működtek.

A vizsgálatok mRNS vakcinával történtek, a többi esetében, ahol hasonlóak a tapasztalatok ugyanez a mechanizmus lehet a háttérben. Tehát, aki még nem tette, mihamarabb vegye fel a harmadik dózist, a vírus változása továbbra is kiszámíthatatlan – fontos a vakcinák által nyújtott védelem megfelelő szinten tartása – olvasható Kemenesi Gábor írásában.