Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Az Európai Unió döntött: A vásárló jól, az Apple pórul jár - Trimedio News

Az Európai Unió döntött: A vásárló jól, az Apple pórul jár

11 ezer tonna hulladéktól mentesítik ezzel a döntéssel a Földet.

A számítások szerint évente 250 millió euróval többet költenek fölöslegesen a fogyasztók különböző töltőkábelekre – írja az Index. Az EU szabványosította a rendszert, különös következménye pedig, hogy eltérő lesz a szabályozás Nagy-Britanniában és Észak-Írországban.

Döntött az unió: a tagországokban 2024-től egységes, USB-C típusú csatlakozóval forgalmazhatók az újratölthető mobiltelefonok és fülhallgatók, táblagépek, e-könyv-olvasók, digitális fényképezőgépek, videójáték-konzolok és a hordozható hangszórók – gyártótól függetlenül. Két évvel később, 2026-tól pedig a laptopok is csak ilyen csatlakozóval kerülhetnek forgalomba.

Egyszóval a vásárlóknak egyetlen kábelre lesz szükségük a hordozható eszközök újratöltésére – következésképpen azt is eldönthetik, hogy új eszköz vásárlása esetén egyáltalán meg kívánják-e vásárolni az új kábelt.

Az uniós fogyasztók évente akár negyedmilliárd eurót, százmilliárd forintot spórolhatnak a most éppen felesleges töltőkábel-vásárlásokon, és évi 11 ezer tonna elektronikus hulladéktól mentesítik a Földet – brüsszeli számítások szerint.

– Megállapodtunk – üdvözölte a döntést a belső, uniós piac biztosa.

Thiery Breton szerint az uniós vásárlók és bolygónk egyaránt jól jár az egyezménnyel.