Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Az Európai Unió döntött: A vásárló jól, az Apple pórul jár

11 ezer tonna hulladéktól mentesítik ezzel a döntéssel a Földet.

A számítások szerint évente 250 millió euróval többet költenek fölöslegesen a fogyasztók különböző töltőkábelekre – írja az Index. Az EU szabványosította a rendszert, különös következménye pedig, hogy eltérő lesz a szabályozás Nagy-Britanniában és Észak-Írországban.

Döntött az unió: a tagországokban 2024-től egységes, USB-C típusú csatlakozóval forgalmazhatók az újratölthető mobiltelefonok és fülhallgatók, táblagépek, e-könyv-olvasók, digitális fényképezőgépek, videójáték-konzolok és a hordozható hangszórók – gyártótól függetlenül. Két évvel később, 2026-tól pedig a laptopok is csak ilyen csatlakozóval kerülhetnek forgalomba.

Egyszóval a vásárlóknak egyetlen kábelre lesz szükségük a hordozható eszközök újratöltésére – következésképpen azt is eldönthetik, hogy új eszköz vásárlása esetén egyáltalán meg kívánják-e vásárolni az új kábelt.

Az uniós fogyasztók évente akár negyedmilliárd eurót, százmilliárd forintot spórolhatnak a most éppen felesleges töltőkábel-vásárlásokon, és évi 11 ezer tonna elektronikus hulladéktól mentesítik a Földet – brüsszeli számítások szerint.

– Megállapodtunk – üdvözölte a döntést a belső, uniós piac biztosa.

Thiery Breton szerint az uniós vásárlók és bolygónk egyaránt jól jár az egyezménnyel.