Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Rossz hír a magyar mobilinternetezőknek

A jövőben jelentős változás elé számíthatnak azok a mobilinternetezők.

Akiknek nincs korlátlan mobilinternetük, és eddig adatforgalom nélkül használhatták a Facebookot, illetve az olyan ismert chatszolgáltatásokat, mint a WhatsUp, a Messenger vagy éppen a Viber.

Az európai távközlési felügyelet, a BEREC nemrég frissítette a hálózatsemlegességre vonatkozó irányelveit, és betiltotta azt a gyakorlatot, amely bizonyos alkalmazásokat vagy alkalmazáskategóriákat mentesít az internetszolgáltatók által megszabott adatkorlátok alól.

Ez azt jelenti, hogy egyes, eddig ingyenesen, adatforgalom és adatforgalmi díj nélkül használható alkalmazások is fogyasztják majd a mobilnetet, ami egyesek számára további költségekkel is járhat, hiszen a mobilnet így hamarabb elfogy.

Az új szabályozás egyébként azután született, hogy az európai bíróság kimondta: az európai internetszabályozás a forgalom egyenlő, megkülönböztetés nélküli bánásmódját írja elő, amit sért, hogy egyes szolgáltatók különbséget tesznek az internetforgalom típusai között, és vannak zéró tarifás opciók – írja a leet.hu.

Magyarországon is sok szolgáltató kínál olyan csomagokat, amelyek nem számítják bele az adatforgalomba a Facebook vagy a Messenger használatát. Ha minden igaz, a változás értelmében ez a gyakorlat megszűnhet, és ezen alkalmazások használata is az adatforgalomba kerül majd.

A BEREC döntése kizárólag az európai piacot érinti, az Egyesült Államokban például szövetségi szinten még nem merült fel, hogy ehhez hasonlóan módosítsák a feltételeket.