Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

560 millió éves állatot neveztek el David Attenborough-ról

Ősi csápos faj kapta a természetfilmes nevét.

Az angol Leicestershire megye Charnwood erdejében találhatták meg az eddig ismert legősibb állati ragadozó fosszíliáit. A geológusok úgy vélik, az 560 millió éves élőlény lehet az első, amely csontvázzal rendelkezett. Mivel az ismert természetfilmes, Sir David Attenborough gyerekkorában sok időt töltött kutatással ebben az erdőben, a paleontológusok a 96 éves kutatóról nevezték el az ősi csápos fajt, írja a Sky News.

Az Auroralumina attenboroughii nevének első fele hajnali lámpást jelent latinul, ami egyrészt a korára utal, másrészt a formájára, ugyanis egy égő fáklyához hasonlítható. Feltételezések szerint az állat sűrű csápjait használhatta a Föld korai óceánjaiban a táplálék megragadására. A példány a modern korallokat, medúzákat és anemónákat is magába foglaló csoporthoz tartozik.

David Attenborough a hírre reagálva így nyilatkozott:

– Amikor Leicesterben jártam iskolába, lelkes kövületvadász voltam. A kőzeteket, amelyekben most felfedezték az Auroralumina-t, akkoriban olyan ősi kőzeteknek tartották, hogy jóval azelőttről származnak, hogy az élet elkezdődött volna a bolygón. Ezért soha nem kerestem ott fosszíliákat. Néhány évvel később egy fiú az iskolámból talált egyet, és bebizonyította, hogy a szakértők tévedtek. Jutalmul a nevét adták a felfedezéséhez. Most – majdnem – utolértem őt, és igazán örülök neki – idézi a 24.hu.

A leletet megtaláló egyik tudós, Dr. Phil Wilby szerint általánosan elfogadott nézet, hogy a modern állatcsoportok, mint például a medúzák 540 millió évvel ezelőtt, a kambriumi robbanás során jelentek meg. Ez a ragadozó azonban 20 millió évvel megelőzte ezt az időszakot. A British Geological Survey paleontológiai vezetője szerint eddig ugyan csak egyet találtak meg a példányból, de rendkívül izgalmas, hogy lehetnek még mások is. Hozzátette:

ez jelentheti a kulcsot annak megismeréséhez, hogy mikor jelentek meg az összetett létformák a Földön.

Attenborough-ról egyébként már több mint 40 fajt neveztek el, egy madagaszkári szitakötőtől kezdve a csak a dél-walesi Brecon Beacons-hegységben található, pitypangszerű hölgymálig, teszi hozzá a Qubit.