Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Február elején ér földközelbe a Magyarországról is látható üstökös

A csillagos égbolt leglátványosabb jelenségei az üstökösök.

Február elején ér földközelbe a zöldes fényben derengő C/2022 E3 (ZTF) nevű üstökös, amely Magyarországról is látható lesz.

A kométa várhatóan 4,5 magnitúdós fényessége már elég ahhoz, hogy sötét, fényszennyezéstől mentes égbolton akár még szabad szemmel is megpillantható legyen, egy kis kézitávcsőben pedig biztosan látszik majd.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleménye szerint az üstökös most még csak hajnalban emelkedik magasra, de február elsejei földközelségekor már este is jól látszik. Február 7-8-án koraeste pedig a holdfény sem zavarja megfigyelését.

Február 6-án a Szekeres csillagkép szélén, az igen fényes Capella csillaghoz lesz viszonylag közel, magasan a fejünk felett. Ezután napról napra közeledik a vöröses színű Mars felé, amelyhez február 11-én ér a legközelebb. A vörös bolygótól egy fokra járó üstökös egészen különleges látványt nyújt majd egy egyszerű kézitávcsőben is. Február 13-15. között az üstökös a Bika csillagkép Hyádok halmaza előtt vonul el, csodálatos együttállást alkotva a Bika szarva között.

A C/2022 E3 (ZTF) periodikus üstökös, legutóbb körülbelül ötvenezer éve járt a Föld közelében. A kométa a Zwicky Transient Facility égboltfelmérésről kapta a nevét, amelyet a Caltech kaliforniai Palomar Obszervatóriumban végeznek.

A kométa alakja és színe különleges: a mag körül kiterjedt, zöld színű üstököslégkör, úgynevezett kóma alakult ki, amely meghatározza kinézetét. A kómából jelenleg szélesre nyílt, legyező alakú, rövid, sárgásfehér porcsóva ered, melynek széle a nagy felbontású felvételeken szálas. A széles, tömzsi porcsóva mellett pedig egy rendkívül hosszú, halvány, egyenes ioncsóva is kiindul az üstökösből, amely mint egy fejsze nyele, tartja a széles baltafejet magán.

A tájékoztatás szerint a Svábhegyi Csillagvizsgáló február első három hétvégéjét az üstökös megfigyelésének szenteli. A csillagvizsgáló programjaira az intézmény honlapján lehet jelentkezni.