Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Új terápiás lehetőség májtumoros betegeknek

Mostanáig kilenc májdaganatos betegnél alkalmazták az új eljárást.

Az elsődleges és áttétként kialakuló májdaganatban szenvedő betegeknek a régióban elsőként nyújt terápiás lehetőséget a Holmium-166 izotóppal, valamint a Magyarországon eddig nem elérhető Ittrium-90 izotópkészítménnyel végzett radiológiai beavatkozás a Semmelweis Egyetemen (SE).
Az egyetem szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a kezelésben részesülő betegek többsége elsődleges májtumorban szenved, de olyan is volt köztük, akinél egy máshol kialakult daganat okozott áttétet a májban.
Az egyedi méltányosság alapján támogatott beavatkozásnál katéterrel kontrasztanyagot juttatnak az érbe, majd az érfestésnél megkeresik a daganatot ellátó artériát, és egy speciális beadószerkezettel magát a radioaktív izotópot tartalmazó mikrogyöngyöket juttatnak a daganatba. A daganatsejteket pedig a bétasugárzás pusztítja el. Az eljárás során tehát nincs szükség műtétre, a beavatkozás alatt a beteg egy tűszúrást érez, és egy nap múlva el is hagyhatja a klinikát.
A közlemény idézi Bibok Andrást, az SE onkointervenciós részlegének szakorvosát, aki elmondta, ezeknek a pácienseknek hosszú távon a májátültetés hozhat gyógyulást, az izotópos beavatkozással a kialakult daganat méretét tudják csökkenteni, amíg a transzplantációs listán rájuk kerül a sor.
Az Ittrium-90 Kanadából, a Holmium-166 Belgiumból – Csehországon keresztül – érkezik a klinikára, ahol több szakterület együttműködésében – többi között a nukleáris medicina, a sugárvédelmi szolgálat, a diagnosztikus- és intervenciós radiológia, a belgyógyászat és az onkológia – valósulnak meg a kezelések.
A radioaktív izotóppal gyógyítás engedélyezése mintegy másfél évet vett igénybe a Semmelweis Egyetemen, mivel ezeket a sugárzó anyagokat csak nagyon szakszerűen lehet szállítani és tárolni, és a beavatkozáshoz az orvosok, asszisztensek számára is megfelelő sugárvédelmi védőfelszerelés szükséges – írták.