Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Sikeres műtéteket végeztek a mesterséges intelligencia vezérelte robottal

Már hat robotvezérelt térdprotézisműtétet hajtottak végre a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján.

A mesterséges intelligencia vezérelte térdműtétről szólt a mesterséges intelligenciával létrehozott műsorvezető, Bíró Ada egyik első híre a Delta című műsorban – hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda esti Híradójában.
Bíró Ada a műsorban beszámolt arról a robotról, amely nagy pontossággal végzett sikeres műtéteket a Semmelweis Egyetem (SE) Ortopédiai Klinikáján.
Az egyetem azt tervezi, hogy hamarosan meg is vásárol egy ilyen robotot – közölték.
Az újgenerációs mozgásszervi robot előnyének nevezték, hogy a műtétet már előre, mesterséges intelligencia segítségével tervezi meg. A robot globális tudását használja, vagyis a világban eddig elvégzett beavatkozások valamennyi információjából képes válogatni, miközben mindvégig a beteg sajátos anatómiájához, igényeihez igazodik.
Bejek Zoltán az SE Ortopédiai Klinikájának egyetemi docense a műsorban elmondta: a robot a mesterséges intelligencia segítségével a világon képződő összes műtéti adatot rögzíti és egy központi rendszerben tárolja. Tehát bárhol végeznek ilyen műtétet, az adatokat összegyűjti, tárolja és tanul belőlük. A robot ezek alapján tanácsokat tud adni az orvosoknak, hogyan operáljanak, miként végezzék el még pontosabban a műtéteket.
A beszámolóban kitértek arra, hogy a hagyományosan végzett ortopédiai műtéteknél előfordulhatnak 2-3 milliméteres eltérések, amelyek akár életre szóló panaszt is okozhatnak a betegeknek. Az úgynevezett CORI robottal végzett beavatkozások azonban legfeljebb fél millimétert tévedhetnek.
Bejek Zoltán hangsúlyozta: az a tapasztalatuk, hogy az így végzett műtét után nagyon jól mozog a betegek térdízülete és a néhány műtét utáni tapasztalat alapján sokkal gyorsabbnak tűnik a felépülésük. (MTI)