Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Mesterséges intelligencia és jog – változások következnek

A technológia napról napra fejlődik, a jogi szabályozásnak muszáj lépést tartania vele. Erről beszélt lapunknak Dr. Sebestyén Anna ügyvédnő.

A mesterséges intelligencia kifejezés lassan már senkinek sem ismeretlen. Szövegek, képek, zenék készülnek általa, de számos más területen is hasznosítható. Ennek fejlődéséről és jogi hátteréről Dr. Sebestyén Anna a mesterséges intelligencia és technológiai jogi szakjogásza mesélt a Trimedio Newsnak.
A mesterséges intelligencia fogalmát magyarázva az ügyvédnő így fogalmazott:
Számítógépes program, ami képes bizonyos intelligens emberi viselkedéseket utánozni, például adatokból következtetéseket levonni, összefüggéseket keresni, statisztikát készíteni, képes a tanulásra. Ehhez szükség van egy hardverre, amibe nagy mennyiségű, jó minőségű, nem diszkriminatív adatot kell betáplálni, és utasítást hozzáadni. Ezek alapján új tartalmat képes létrehozni.

0U0B4904 1


A hétköznapokban számos területen használják már az MI-t. Például nemrég volt az egyetemeken a szakdolgozat-leadás.
Az oktatás kapcsán sokat hallani arról, hogy a diákok a mesterséges intelligencia segítéségével írnak esszéket, akár szakdolgozatot is. Ebben az esetben jogilag nagyon fontos, hogy ne használjanak fel olyan szövegrészleteket, amivel szerzői jogot sértenek, tehát más emberek szellemi tulajdonát nem másolhatják le megfelelő hivatkozás nélkül. Fontos, hogy a szerzői jog alanya csak természetes személy lehet, a mesterséges intelligencia nem – szögezte le az ügyvédnő. Ma már léteznek programok, amik felismerik a szerzői jog védelme alá tartozó szövegrészleteket, sőt azt is kiszűrik, hogy az adott szöveg mesterséges intelligenciával készült-e.
A képekre és zenékre is vonatkozik ez. A szerzői jog tiszteletben tartására ezekben az esetekben is figyelni kell. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala egy háromlépcsős teszt segítségével tudja a visszaéléséket kiszűrni.

Előfordult már, hogy bíróság elé is került egy ügy az MI miatt

Tavaly a New York Times beperelte az Open AI-t, amiért az engedélyük nélkül számos cikküket, cikkrészletüket használták fel. Személy szerint Magyarországon nem hallottam hasonló esetről, de külföldön egyre több eljárás indul a mesterséges intelligencia miatt. Egyébként idén készült el az Európai Unió mesterséges intelligenciáról szóló rendelete. Négy-ötéves előkészítő munka előzte meg, ez a világon az első átfogó szabályozás, mintegy 460 oldal, ami várhatóan augusztusban lép hatályba. Ha elindul a végrehajtás, komoly pénzbírságra számíthatnak majd az MI-vel visszaélők, illetve a jogszabályt nem követők – mondta Dr. Sebestyén Anna, aki az ELTE-n végezte el a „Mesterséges intelligencia és technológiai jogi szakjogász” képzést, ami 2022 szeptemberében indult először, az ügyvédnő az első évfolyam tanulója volt.

IMG 6255 2


Az ügyvédnő felhívta rá a figyelmet, hogy a mesterséges intelligencia a sport területén is hasznosítható:
Most zajlik a foci európai bajnokság, a stratégia kidolgozásában is segíthet a mesterséges intelligencia: például kimutatható, hogy egy szögletrúgásnál melyik játékos ér legnagyobb valószínűséggel először labdához, így lehet taktikázni. De hamarosan indul a párizsi Olimpia: a mezekbe épített szenzorokkal, okos talpbetétekkel képesek fontos információkat leszűrni a sportoló teljesítményéről, mozgásáról.
Nem kell félni attól, hogy a robotok átvennék az irányítást, bőven van, amit nem tud a mesterséges intelligencia, így például nem képes érzelmi döntésekre. Csak objektív módszereket ismer. Az emberi felügyelet fontos, ismerni kell a rendszer működését, szükséges az átláthatóság. Felsőbb szinteken fontos tenni a digitális kirekesztés ellen. A technológiai fejlődést követnie kell egy társadalmi fejlődésnek és elfogadásnak is. Szükséges tudatosítani, hogy ettől nem kell félni, a segítésünkre van.