Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség 1,5 millió diáknak ad wifi-hozzáférést

Projektzárót tartott kedden az iskolai wifi-hálózatok kiépítésével és korszerűsítésével foglalkozó KIFÜ.

Ezen az eseményen jelentették be, hogy 5684 köznevelési és szakképzési intézmény 1,5 millió diákjához jut el a korszerű nagy sebességű internet.
A digitális oktatási stratégia (dos) értelmében valamennyi köznevelési intézményben biztosítani kell a megfelelő internetes sávszélességet, illetve az osztálytermeket és a közösségi tereket lefedő, központilag menedzselt wifi-szolgáltatást – hangzott el.
Spaller Endre, a KIFÜ elnöke a záróeseményen közölte, hogy ügynökségük mögött az utóbbi 15 évben már 110 sikeres projekt áll, 495 milliárd forint összértékben. A most befejezés előtt állónak – amely 2013-ban indult – a támogatási értéke 10 milliárd forintról indult, és 21,55 milliárdra nőtt.
Nemesné Kanyó Anikó, a KIFÜ infrastruktúra-fejlesztés projektiroda vezetője emlékeztet rá, hogy a kormány által elfogadott dos a 100-500 fős intézményekben 100 Mbit/s, az ennél nagyobb feladatellátási helyeken pedig legalább 1 Gbit/s sávszélesség biztosítását írja elő. 2013-ban a hazai iskolákban az átlagos sávszélesség csupán 4,2 Mbit/s volt, és igen nagy szórást mutatott az iskola mérete és elhelyezkedése szerint; 2014-ben a magyarországi iskolák kevesebb mint egyharmadában volt wifi-elérési lehetőség. A fejlesztés célkitűzése, hogy minden állami köznevelési és szakképzési intézmény nevelésre-oktatásra használt helyiségeiben biztosított legyen wifi-hozzáférés.
A wifi-lefedettséget országosan a Klebelsberg Központ tankerületei által fenntartott köznevelési intézményekben, a szakképzési intézményekben, valamint a közép-magyarországi régióban található állami fenntartású oktatási intézményekben biztosítják majd.
Elhangzott továbbá, hogy a KIFÜ a wifi-hálózat kiépítése mellett a sávszélességet is fejleszti. A wifi-hálózat kiépítési célját 100 százalékban elérték – mondta az irodavezető, hozzátéve: a sávszélesség növelése érdekében kapcsolatban állnak más, országos hálózatokat építő cégekkel is.
Szó esett az idén szeptember végén lezáruló projekt utáni időkről, azaz a folytatásról is, amit Kongó Krisztián elnökhelyettes meg is nevezett, ez lesz a Gigabit Magyarország 2030.