Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Júliustól indul az online árfigyelő rendszer

A rendszerbe azok a kereskedők kötelesek adatot szolgáltatni, amelyek nettó éves árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot.

A rendszerhez önkéntesen is lehet csatlakozni.

Az online árfigyelő rendszer adatbázisának feltöltéséről, a tesztelésről és a július 1-jei indulásról egyeztettek a kormány és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH)képviselői kedden a kiskereskedelmi láncok küldöttjeivel – tájékoztatta az MTI-t a GVH közleményében.
A hivatal jelezte, hogy a cégek képviselői mindenben támogatták a rendszer elindulását, és megkezdik a teszteléshez szükséges adatok feltöltését.
Emlékeztettek: a GVH és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) márciusban jelentette be, hogy nemzetközi példák alapján online árfigyelő adatbázist hoz létre, amely lehetővé teszi a vásárlók számára a fogyasztói árak összehasonlítását.
Az árfigyelő adatbázis jelentősen erősíti az átláthatóságot, megismerhetővé teszi a különböző árképzési gyakorlatokat, megakadályozza a túlárazást; hozzájárul a kiskereskedelmi szektorban a piaci verseny fokozásához, illetve ahhoz, hogy az év végére egy számjegyűre mérséklődjön az infláció – írták.
Az árfigyelő adatbázisa kezdetben több mint 60 termékkategória élelmiszereinek árát fogja tartalmazni, többek közt: sertéscomb, fehér kenyér, 1,5 százalékos ESL tej, trappista tömbsajt, lédig idared alma, virsli, margarin, vaj, spagetti tészta.
A munkacsoportot az online árfigyelő rendszer témájában a GVH és a GFM hozta létre, annak tevékenységében részt vesz továbbá az Igazságügyi Minisztérium, az Agrárminisztérium és a Központi Statisztikai Hivatal is.