Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Szombattól hétvégente ismét a gyalogosoké és a kerékpárosoké a pesti rakpart

Szombaton megnyitották a pesti alsó rakpartot, amelyet a városlakók ismét korzóként, köztérként használhatnak hétvégenként.

A nyitóhétvégén többek között kiállítással, zenével és gyerekprogrammal várták az érdeklődőket.
A szezonnyitó sajtótájékoztatón a főpolgármester kiemelte, az elmúlt években a budapestiek már megszokhatták, hogy hétvégente a gyalogosoké és a kerékpárosoké a pesti alsó rakpart.
Kevés olyan város van a világon, amely ilyen kulturális és természeti örökséggel bír – hangoztatta Karácsony Gergely, hozzáfűzve: az elmúlt évtizedekben azonban az embereknél is fontosabb volt az átmenő autóforgalom.
Itt az ideje, hogy az autók helyett az embereké is legyen a pesti alsó rakpart! – mondta. Kifejtette: ezen a nyáron nemcsak sétálni lehet majd a rakparton, hanem a 150 éves Budapest örökségéről is szóló programokkal, vendéglátással, kiállításokkal várják az érdeklődőket.
Erre példaként említette, hogy a 2-es villamos alatt lévő muzeális viadukt területe, amely korábban vendéglátás színhelye volt, most ismét megnyílik a nagyközönség előtt.
Karácsony Gergely emlékeztetett: a pesti alsó rakpart tervezése folyamatban van; számos civil szervezettel együttműködve azon dolgoznak, hogy fokozatosan megváltozzon a funkciója; tervezik, hogy ezen a nyáron nemcsak hétvégékre, hanem hosszabb időre is birtokba vehetik majd a gyalogosok és a kerékpárosok a rakpartot, de ezzel kapcsolatban még zajlanak az egyeztetések.
A főpolgármester közölte: a projekt házigazdája a Város és folyó egyesület (Valyo), amelynek megbízásából, velük partnerségben a fővárosi önkormányzat alakította ki ezt a programot. A projektben részt vett a Budapest Brand, a Budapesti Közművek, a Fővárosi Vízművek, a BKV, a Mahart és a Főkert.

pestirakpart2


Tömör Miklós, a Valyo egyesület projektmenedzsere elmondta, már 13 éve foglalkoznak a budapesti Duna-parttal. A szervezet azért jött létre, hogy megpróbálja összekapcsolni a várost és a Dunát. Céljuk, hogy hosszú távon gyalogos, rekreációs és sportfunkciót töltsön be a rakpart, amelyhez parkot, fasort és zöldterületeket szeretne létrehozni a főváros.
A Főkert jóvoltából több mint száz növény, valamint árnyékolók, gyerekzóna, grillezők és pihenőhelyek várják majd a városlakókat – tette hozzá a projektmenedzser.
A 2-es villamos vonala alatt húzódó 3000 négyzetméteres újból megnyíló viadukt rengeteg lehetőséget tartogat, a vendéglátó funkció mellett egyes részeit más és más kulturális és civil szervezetek használják majd programjaikhoz – közölte.
A rakpart nyitónapjának programjai közül kiemelte a BME Urbanisztika Tanszékének kiállítását és a Csángálló zenekar koncertjét a filmvetítések, workshopok és biciklis bemutatók mellett.

Fotó: MTI/Soós Lajos