Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Versenyfelügyeleti eljárás lefolytatását rendelte el a bíróság az MVM számlázási gyakorlatával kapcsolatban

A versenyfelügyeleti eljárásról a GVH Versenytanácsa hoz döntést, amelyről a nemzeti versenyhatóság tájékoztatja a közvéleményt.

Versenyfelügyeleti eljárás lefolytatását rendelte el a bíróság az MVM számlázási gyakorlatával kapcsolatban – közölte a GVH az MTI-vel.
A közlemény szerint Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője nyújtott be keresetet a Fővárosi Törvényszékhez a GVH korábbi döntésével szemben, a törvényszék szóban kihirdetett ítéletében helyt adott a kereseti kérelemnek, és versenyfelügyeleti eljárás lefolytatását rendelte el.
A közleményben felidézik, hogy Tóth Bertalan 2023 őszén fordult bejelentéssel a Gazdasági Versenyhivatalhoz az MVM számlázási gyakorlatát kifogásolva. A bejelentést a hivatal alaposan megvizsgálta, egyebekben adatokat kértek a bejelentőtől, a bejelentett vállalkozástól, figyelembe vették a beérkezett információkat, a rendelkezésre álló egyéb dokumentumokat, és értékelték a releváns tényeket.
Az eljárásban a GVH arra a megállapításra jutott, hogy a versenyfelügyeleti eljárás indításának feltételei nem álltak fenn a bejelentésben foglaltak és a bejelentés alapján lefolytatott eljárásban beszerzett adatok alapján.
Hangsúlyozták, a GVH számára minden fogyasztói jelzés fontos, amelyeket minden esetben ugyanazon jogi kritériumok mentén vizsgálnak ki. Amennyiben a bejelentők nem értenek egyet a versenyhatóság döntésével – a Magyarországon működő jogállamisági garanciáknak köszönhetően – a versenytörvény rendelkezései alapján bírósághoz fordulhatnak.
A bejelentés lezárását követően Tóth Bertalan az ilyenkor mindenki számára nyitva álló bírósági úton élt keresettel a GVH döntésével szemben, azt kérte a Fővárosi Törvényszéktől, hogy helyezze hatályon kívül a GVH döntését, és kötelezze új eljárás lefolytatására a versenyhatóságot – írták.
A GVH közlése szerint a bíróság a felek meghallgatását, az álláspontok vizsgálatát követően a 2024. május 9-én megtartott tárgyaláson az egyelőre szóban kihirdetett ítélet alapján adott helyt a kereseti kérelemben foglaltaknak, és rendelte el a versenyfelügyeleti eljárás lefolytatását.
A versenyhatóság felhívta a figyelmet arra, hogy a bíróság döntéséből fakadó rendelkezések pontos tartalma a bíróság döntésének írásba foglalása, kézhez vétele után ismerhető majd meg a felek számára, amely torzításmentes értelmezéséhez a nemzeti versenyhatóság mind a közvélemény, mind a bejelentő részére rendelkezésre áll.
Hangsúlyozták, az írásba foglalt döntést követően a GVH a bírósági ítéletnek megfelelően, a vonatkozó jogszabályok betartásával jár el. A bíróság által elrendelt versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy az ügyben érintett vállalkozás a jogsértést elkövette. A versenyfelügyeleti eljárás minden esetben a tények tisztázására, ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul.