Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Szerdán másodfokú hőségriasztás lép életbe

A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre.

Szerda nulla órától péntek éjfélig tartó másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére az országos tisztifőorvos – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedden közös közleményben az MTI-vel.
Azt írták: a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.
Ajánlásuk szerint a kánikula idején – kiemelten 11 és 15 óra között – lehetőség szerint mindenki tartózkodjon hűvös helyen, kerülje a szervezetet terhelő fizikai munkát, ezen kívül javasolják a napi többszöri, langyosvizes zuhanyozást.
A vízparton a nyári napokon 11 és 15 óra között extrém magas az UV-sugárzás, ezért fontos, hogy ebben az időszakban a fürdőzők kerüljék a napozást. Ha nem tudnak árnyékba húzódni, viseljenek lehetőleg fehér sapkát vagy széles karimájú kalapot, hosszú ujjú, fehér, természetes anyagból készült inget – szól az ajánlás.
A szem védelme érdekében UV-szűrős lencse, napszemüveg viselését javasolják. Fontosnak tartják, hogy a bőrtípusnak megfelelő fényvédő krém használatáról se feledkezzünk meg, illetve napozást követően az emberek hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, felhevült testtel semmiképp se ugorjanak a vízbe.
Felhívták a figyelmet arra is, hogy autóban soha ne hagyjunk gyereket és háziállatot. A kocsiban kánikulában akár 70 Celsius-fok is lehet, és még félig leengedett ablak mellett vagy félárnyékban is percek alatt életveszélyes helyzet alakulhat ki. Kiemelték: ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy állatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.
Kérik, hogy az autóval közlekedők fokozott óvatossággal vezessenek, vigyenek magukkal a szokásosnál több, lehetőleg hűtött folyadékot.
Kitértek arra, hogy a hőségben az egyébként tökéletesen működő kéményekben légdugó alakulhat ki. Ilyenkor a kéménybe beszorult hideg levegő nem engedi ki a meleg, felfele törekvő füstgázt, így az visszaáramlik a lakásba, és szén-monoxid keletkezik. Ezért fontos, hogy a nyílt égésterű vízmelegítő közelében legyen szén-monoxid-érzékelő. Ha valahol rendszeresen légdugó alakul ki a melegben, kéményseprőt kell hívni – olvasható a közleményben.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán a legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között valószínű.
Csütörtökön sok napsütés várható gomoly- és fátyolfelhőkkel, reggelre általában 15 és 20 fok közé hűl le a levegő, de a tópartok közelében, nagyobb városokban és a magasabban fekvő helyeken ennél enyhébb idő lesz. Délután 29-36 fok valószínű.
Pénteken az érkező hidegfront előtt már kialakulhatnak záporok, zivatarok, majd a front mentén nyugat felől egyre több helyen számíthatunk záporesőre, zivatarra, heves zivatar is kialakulhat. A hajnali 17-23 fokról 30 és 37 fok közé emelkedik a hőmérséklet, a déli, délkeleti megyékben lesz a legmelegebb. Délután nyugat felől már elkezdhet hűlni a levegő.