Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Katonai tiszteletadással fogadták a honvédségi helikopter-baleset áldozatainak koporsóit Szolnokon – Fotó!

Katonai tiszteletadással fogadták a Horvátországban, kiképzés közben helikopter-balesetben meghalt magyar katonák földi maradványait kedden Szolnokon.

Az áldozatok magyar zászlóval takart, nemzetiszín szalaggal átkötött koporsóit Mi-17-es helikopter szállította az MH 86. Kiss József Helikopterdandár területére. A Légierő Zenekar Szolnok közreműködésével, a díszegység sorfala előtt Koller József dandártábornok, az MH Légierő Parancsnokság parancsnoka felvezetésével szállították a koporsókat a hangárba.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a ceremónia után azt mondta: „ma a gyász napja van”, három hős bajtárs, magyar katona földi maradványait hozták haza Horvátországból. Radnai Ádám százados, Konrád Dávid főhadnagy és Lőrincz Tamás zászlós kötelességük teljesítése közben, hazájuk szolgálatában hunytak el – tette hozzá.

hbaleset


– Büszkék vagyunk rájuk! – hangsúlyozta a tárcavezető.
A Magyar Honvédség saját halottjának minősítette a három áldozatot – mondta, kiemelve: minden segítséget megadnak az elhunyt katonák hozzátartozóinak. A kormány, a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és saját nevében őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak családjának.
Kitért arra, hogy a horvátországi baleset eseményeinek kivizsgálása még tart. A tragédia rendkívül nehéz terepszakaszon történt, a vizsgálat eredményéről információk birtokában tájékoztatják majd a közvéleményt – mondta.
Kálinger Roland és Mészáros László alezredesek, tábori lelkészek az eseményen hősöknek nevezték az elhunytakat.

hbaleset4


A három bátor pilóta megcselekedte, amit megkövetelt a hazájuk, közben életüket áldozták – emlékezett rájuk Kálinger Roland. Tudták, hogy a repülés „veszélyes üzem, mégsem vonakodtak teljesíteni a feladatukat” – jelentette ki.
Azt mondta: nem csupán a három katona zuhant le, „kicsit az egész repülővilág összetört”. Szolnokon nincs olyan katona, aki ezt a veszteséget ne személyes veszteségnek tartaná, a Magyar Honvédség állományában nincs olyan „igaz bajtárs”, aki ne érezné át a gyász fájdalmát – fogalmazott. Hiába a legkorszerűbb technika, a legjobb felkészítés, az emberi élet törékeny és mulandó – jegyezte meg. Ennek tudatában szolgálták hazájukat a katonák, az ilyen embereket hívják hősöknek – fűzte hozzá.

hbaleset1


Az eseményen jelen voltak az áldozatok családtagjai, továbbá mások mellett Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke, Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) és Berkó Attila Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei főispán. (MTI)

Fotó: MTI/Mészáros János