Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Szombattól már él a gazdaságvédelmi akcióterv részeként bejelentett áramárplafon

A kormány 40 milliárd forinttal csökkenti a korábban magas szinten rögzített árú szerződéseik miatt hátrányt szenvedő vállalkozások rezsiterheit.

A feldolgozóiparban működő, szálláshely-szolgáltatással vagy raktározással foglalkozó mintegy ötezer cég 2023 második felében így sokkal olcsóbban juthat villamos energiához – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken.
A kormány a gazdaságvédelmi akcióterv egyik első intézkedéseként döntött arról, hogy a leginkább érintett cégeket kiszabadítja a fixáras áramszerződéseikből. A vállalkozások a háború és szankciók okozta súlyos energiapiaci bizonytalanságok miatt tavaly a korábbit sokszorosan meghaladó, de a jelenleginél is magasabb árszinten tudták bebiztosítani ellátásukat. A rendkívüli idők rendkívüli lépéseket követelnek meg, a jogszabályi beavatkozás nyomán július elsejétől az érintettekre egységesen alkalmazandó áramárplafon megawattóránként legfeljebb nettó 200 euró. Az áramárplafon automatikusan a szerződések részévé válik, érvényesítése érdekében a vállalati ügyfeleknek nincs teendőjük – emelte ki a tárca.
A kapcsolódó kormányrendelet a főtevékenységként feldolgozóiparral, szálláshely-szolgáltatással vagy raktározással (szállítást kiegészítő tevékenységgel) foglalkozó mintegy ötezer gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó meglévő áramvásárlási szerződésében fixált árat csökkenti le. A kedvezményezetteknek 2023. június 1-jén a rendeletben rögzített TEÁOR számok szerinti főtevékenységet kell végezniük, és fixáras áramszerződéssel kell rendelkezniük. A kormány az energiakereskedők mintegy 40 milliárdos bevételkiesését száz százalékban kompenzálja – hangsúlyozta az EM.
A háború és az elhibázott brüsszeli szankciók gazdasági hatásait az uniós tagállamok mindegyike súlyosan megszenvedi. A rezsicsökkentésnek köszönhetően az energiahelyzet továbbra is kiszámítható a magyar családok számára. A rezsivédelem működik: a háztartások Európa legalacsonyabb áram- és gázárait fizetik, több mint háromnegyedük az átlagfogyasztás alatt maradt. A gazdaságvédelmi akcióterv a nemzetgazdaság és a munkahelyek védelmét szolgálja a háborús infláció elleni küzdelem jegyében. Ennek részeként szabadítja ki a kormány fixáras áramszerződéseikből a leginkább érintett ágazatok vállalkozásait versenyképességük erősítése érdekében – áll az EM közleményében. (MTI)