Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Tizenkilenc embert kellett kimenteni a Balatonból a hétvégén

A rendőrségi külön felhívja a figyelmet a viharjelzési szabályok betartásának fontosságára.

A rendőrök a hétvégén hét esetben tizenkilenc embert mentettek ki a Balatonból – közölte a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon hétfőn.
Mint írták, a strandolók a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni. Műszaki hibás vitorlások utasait, a viharos szélben vízibiciklikkel, és SUP-okkal elsodródó fürdőzőket segítettek ki szorult helyzetükből a rendőrök – közölték.
A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság azt tanácsolja, hogy aki nem tud úszni, az ne menjen természetes vizekbe, a gyengébb úszók csak a sekély vízben, a parthoz közel fürdőzzenek, vízibiciklizzenek, vagy használjanak egyéb vízi eszközöket és azokról ne ugráljanak a vízbe.
A vízirendészet többek között azt is kéri, hogy aki nem elég vízbiztos, az a vízi járműveken használjon mentőmellényt, extrém melegben kerülje a nyílt vízen való tartózkodást, alkoholos, ittas állapotban ne fürdőzzön.
Emlékeztetnek arra, hogy az elsőfokú viharjelzésnél a veszélyt jelző lámpa percenként 45-öt villan; ekkor csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a fény percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint – a vitorlás hajók kivételével – szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni.
A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet: amennyiben a tóban bajba jutott embereket látnak, hívják az ingyenes 1817-es segélyhívó telefonszámot. (MTI)