Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

260 településen irtják a szúnyogokat a héten

Egyre több vármegyében elviselhetetlen a szúnyogok jelenléte, folyamatos az irtásuk.

Mintegy 260 településen, 75 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés a héten – tájékoztatta a szúnyogirtási program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.
A következő napokban Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Somogy és Vas vármegyében, a főváros Duna menti területein, valamint Komárom, Dunaújváros, Sopron és Szekszárd térségében kerül sor a kifejlett szúnyogok elleni védekezésre. A katasztrófavédelem honlapján megtalálható a részletes településlista a tervezett dátumokkal, de a lakosság az érintett önkormányzatok médiafelületein is tájékozódhat a munkákról – áll az OKF közleményében.
Esős, szeles időben nem irtanak, ilyen esetben a meghirdetett időpontot követő két napban végzik el a munkát – tették hozzá.
A közlés szerint a csapadékosabb időjárás miatt idén a tavalyinál erősebb a szúnyogártalom, a lárvák elleni biológiai védekezés április elején megkezdődött, május eleje óta pedig folyamatosak a kifejlett csípőszúnyogokat gyérítő kezelések is. Az utóbbi célból a legtöbb térségben úgynevezett ULV-eljárást alkalmaznak, amely során a gépjárműre szerelt berendezés apró cseppekre bontja a készítményt. Az anyagot nagyon alacsony dózisban juttatják ki az esti és éjszakai órákban, így méhekre és más beporzó rovarokra nincs hatással a beavatkozás. Az idén már ezernél is több településen kellett a rovarok miatt beavatkozni, egyes térségekben visszatérő jelleggel, kétheti rendszerességgel dolgoznak a szakemberek – emlékeztettek.
Figyelmeztettek: a nagy melegben a csípőszúnyoglárvák fejlődése felgyorsul, akár egy hét alatt is megjelenhetnek a kifejlett egyedek. Minden szúnyog vízhez kötött életmódot folytat, sok faj számára a lakókörnyezetben felgyűlt vízfelületek biztosítanak élőhelyet, emiatt ezek felszámolásával, letakarásával mindenki tehet a szúnyogok szaporodása ellen – hangsúlyozták.