Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Huszonöt faluban indítottak hibrid orvosi ellátást

Huszonöt faluban indított eddig telemedicina szolgáltatáson alapuló hibrid orvosi ellátást a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a helyben hiányzó egészségügyi ellátás pótlására.

Az ország 300 legszegényebb településének felemelését célzó, kormányzati Felzárkózó települések program részeként telemedicina szolgáltatáson alapuló rendelést indítottak és térségi központokat létesítettek – közölte a civil szervezet hétfőn az MTI-vel.
Hozzátették: a kormányzati program részeként a szeretetszolgálat Naszlady Attila Egészségfejlesztési Programjában már nyolc teljes értékű mozgó orvosi rendelő állt munkába a hiányzó ellátás pótlására, négy további jármű pedig olyan településeket látogat, ahol van ugyan orvosi rendelő, de a körzet egy ideje betöltetlen.
Ezenfelül öt térségi központot is kialakítottak – Hiricsen, Zalakomárban, Litkén, Nyírkátán és Szalonnán –, melyek a környező településeken szervezik a rendeléseket, összegyűjtik a pácienseket és előkészítő szűréseket is végeznek – emelték ki.
A tájékoztatás szerint a márciusi indulás óta huszonöt településre jutottak el a mozgó orvosi rendelők és ezerkétszáz beteget láttak el, további kétezer embernek pedig tanácsot adtak vagy megszervezték a betegútját.
A rendeléseken a helyben tartózkodó egészségügyi asszisztens eszközös vizsgálatokat végez, mialatt az orvos – aki közben egy másik településen tartózkodik – online, valós idejű rendelésen látja el a beteget.
A modern eszközök segítségével az asszisztens helyezi rá például a fonendoszkópot a páciens mellkasára, de a szív- vagy tüdőhangot az orvos is hallja saját készülékén, miközben videokapcsolaton keresztül látja a beteget.
A mozgó rendelőkben lehetőség van fül- és torokvizsgálatra, egyszerűbb laborvizsgálatokra, valamint digitális EKG készítésére is, az orvos pedig felírhatja a gyógyszert, kiállíthatja a beutalót vagy szakorvoshoz küldheti a pácienst.
Hangsúlyozták: az eddigi ellátások során több alkalommal találtak már sürgős beavatkozást igénylő betegségeket, diagnosztizáltak egyebek mellett kétoldali tüdőgyulladást, skarlátot, előrehaladott cukorbetegséget is.
A következő hónapokban a térségi központok környékén egyre nagyobb sugarú körökben bővül majd a programba bevont települések száma – jelezte a szeretetszolgálat.