Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Ezekre vármegyére terjed ki a tűzgyújtási tilalom

Az intézkedést az indokolta, hogy továbbra sem várható elegendő csapadék.

A kánikula és az előreláthatóan továbbra is csapadékszegény időjárás miatt a hatóság szerdától kiterjeszti az eddigi tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyéken túl Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékre is – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.
A kánikula miatt megnőtt a kockázata az intenzívebb, gyorsan terjedő felszíni tüzek kialakulásának mind az erdőkben, mind a mezőgazdasági területeken – emelték ki, hozzátéve: ezekből a tüzekből könnyen alakulhatnak ki koronatüzek is.
A körülményeket mérlegelve a Nébih – a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével – szerdától kihirdeti a fokozott tűzveszélyt, egyidejűleg tűzgyújtási tilalmat rendel el a felsorolt vármegyékre.
Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal arra kéri az embereket: fokozottan ügyeljenek rá, hogy ne dobják ki a cigarettacsikkeket a gépkocsiból, mert azok hamar meggyújtják az út menti növényzetet.
A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. A korlátozás ideje alatt nem szabad tüzet rakni a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken sem.
Hozzátették: belterületen is érdemes elkerülni a nagy lángmagasságú tüzek gyújtását, hiszen a füsttel felszálló égő zsarátnokok több száz méterre is képesek tüzet okozni.
Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapokon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők – áll a közleményben.