Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Röntgenképelemző központ kezdi meg működését az Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál – Fotó!

A NAV Röntgenképelemző és Felügyeleti központja a Continental Dohányipari Zrt. 50 millió forint értékű adományával jött létre.

Átadták a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új Röntgenképelemző központját kedden; a röntgensugaras csomag- és rakományátvilágító berendezések segítik az adóhivatalt a határt átlépő szállítmányok, csomagok ellenőrzésében.
Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöke a központ átadásán Budapesten elmondta: az adóhivatal feladata a magyar és az európai uniós költségvetés védelme, valamint az egyenlő feltételek biztosítása a gazdaság szereplőinek. Ezt sértik meg azok a bűnözők, akik el akarják kerülni a jövedéki adó és az áfa megfizetését – tette hozzá.
– Ma már kamionokat tudunk átvilágítani, drónokat alkalmazunk a zöldhatáron az illegális csempészet felderítésére, olyan járműveink vannak, amelyek az ecsedi láp körülményei között is működöképesek, és járőrhajóink vannak a Tiszán és a Dunán – sorolta.
Az elnök nagyon fontosnak nevezte, hogy együtt tudnak működni azokkal a szereplőkkel, akiknek érdekük, hogy a tisztességes feltételekkel működjön a jövedéki termékek piaca. Köszönetet mondott a Continentalnak, amely műszaki eszközöket adományozott a hivatalnak, mert ezek kiegészítik a pénzügyőrök tudását.

MTI Illyes Tibor nav


Füzi Csaba, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a dohányiparnak és az adóhatóságnak együtt kell működnie. Jelezte: cégük maximálisan érdekelt a feketepiac visszaszorításában, sátoraljaújhelyi gyáruk 500 embernek ad munkát, az ő megélhetésük forog kockán, ha az illegálisan beérkező dohányárut nem sikerül kiszűrni.
Az újonnan átadott központban a NAV munkatársai valós időben látják a határátkelőhelyeken vizsgált szállítmányokat, a digitális felvételeket utólag is ellenőrzik és elemzik. A felvételeken a gyakorlott munkatársak azonnal felfedezik az illegális rakományt, a csempészett cigarettát, vagy az embercsempészek által elrejtett embereket.
A fejlesztéssel gyorsulhat a forgalom a határátkelőhelyeken, és nagyobb valószínűséggel találják meg az illegális termékeket.
Jelenleg négy, de hamarosan 12 berendezés működik majd a távfelügyeletet biztosító informatikai rendszerben, 24 órás üzemben – közölte a NAV. A Continental adománya értékes műszaki eszközöket, speciális irodai berendezéseket, illetve a beszerelési, telepítései munkákat tartalmazta – tették hozzá. (MTI)

Fotó: MTI/Illyés Tibor