Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Átadták a megújult Lánchidat – Fotók!

Átadták pénteken a felújított Lánchidat, amely ezzel a gyalogosok előtt is megnyílt.

Karácsony Gergely főpolgármester az átadáson közölte, határidőn és költségkereten belül újították fel a Lánchidat.
– A Lánchíd egy csoda, ezt a csodát most minden nap minden budapesti és minden Budapestre látogató megcsodálhatja – fogalmazott.
A főpolgármester azt mondta, a Lánchíd nemcsak egyszerűen egy műtárgy, egy híd, hanem az összetartozás, az egység szimbóluma. A 150 évvel ezelőtti városegyesítés előtt már évtizedekkel megszületett az a gondolat, hogy „kell hidakat építenünk, a szó szoros és átvitt értelmében”. A Lánchíd volt az, amely elindította Budapest, a nemzet fővárosának megszületését – fejtette ki.
Karácsony Gergely hangsúlyozta: Budapest a nemzet fővárosa, és éppen ezért a Lánchíd nemcsak a budapestiek, hanem Budapest és az ország egésze összetartozásának a szimbóluma is.
A Lánchíd megépültének korszakában világos volt: nincs Budapest vagy vidék, csak Budapest és vidék van. A Lánchidat egy olyan korszak bízta ránk örökségként, amely abban hitt, Magyarország úgy tud felemelkedni az európai nemzetek sorába, hogy lesz egy európai léptékű fővárosa – mondta a főpolgármester, aki az előbbiek alapján megjegyezte, a Lánchíd nem csupán a budapestieké, ezért „a felújítása nem csak Budapest egyedüli feladata, ehhez várjuk a hozzájárulását a nemzet kormányának is”.

lanchid atadtak mti


A Lánchíd forgalmi rendje kapcsán kiemelte, a Lánchíd a megszületésének pillanata óta a haladás szimbóluma volt, és éppen ezért nagyon örül annak, hogy a budapestiek nagy többsége tudott igent mondani arra, hogy a régi normák helyett a jövőbe vezető új normákat keressük.
Karácsony Gergely a beszédét követően a Lánchíd egyik csavarkulcsát átadta Fazekas János hídmesternek.
Walter Katalin, a rekonstrukció irányítója, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója megköszönte a budapestiek türelmét, és arról beszélt, hogy már tavaly decemberben, 18 hónappal a lezárás után visszaadták a híd útpályáját a közösségi közlekedés autóbuszainak, a taxiknak, valamint a motorral, a kerékpárral és a rollerrel közlekedőknek.
A BKK vezetője örömét fejezte ki, hogy az a forgalmi rend, amelyet a társaság szakmai javaslatként megtett, a budapestiek döntése értelmében fenn tud maradni állandó forgalmi rendként.
A buszok kiszámíthatóbban és sokkal rövidebb idő alatt, a kerékpárosok pedig biztonságosabban tudnak átkelni a hídon, mint a felújítást megelőzően – mondta.
Walter Katalin közölte, naponta 20 ezerrel kevesebb gépjármű kelhet át a hídon, mint korábban.

lanchid atadtak mti


Csohány András, a kivitelező A-Híd Zrt. vezérigazgatója elmondta, a pénteki nappal véget ért a Lánchíd 2021 óta tartó felújítása. Az első 18 hónapban készült el a „munka műszaki részének dandárja”: elbontották a régi vasbeton pályalemezt, helyette új acélszerkezetű pályalemezt építettek, megújultak a híd kőfelületei és új korrózióvédelmi bevonatot kaptak a láncok. Ezeken követően végezték el a többi mellett a műemléki felújításokat is – közölte.
Csohány András kiemelte, az eredetileg tervezettnél rövidebb idő alatt, a szerződéses határidő előtt másfél hónappal történhetett meg a Lánchíd végleges forgalomba helyezése.
Az átadási ünnepségen részt vettek a Széchenyi-család tagjai is.
A híd rekonstrukciója 2 év 5 hónapig tartott, és bruttó 26,7 milliárd forintba került.

lanchid atadtak mti

A járdákkal együtt a hídfőkben található aluljárók is megnyíltak.
A felújítás befejezéséhez kapcsolódva pénteken este 6 órakor kezdődik a fővárosi önkormányzat és a BKK szervezésében a Lánchíd-piknik, amely ismeretterjesztő programokkal, utcazenészekkel, étellel és itallal, „fényoroszlánokkal” várja az érdeklődőket, sötétedés után pedig a különleges alkalomhoz illő megvilágítást kap a híd.
A rendezvény miatt péntek délután 4 órától szombat hajnalig lezárják a közúti forgalom elől a Lánchidat, ezért az arra járók és a résztvevők zavartalanul piknikezhetnek.
A Lánchídon közlekedő járatok péntek délután 4-től szombat hajnali 4 óráig módosított útvonalon közlekednek: a 16-os busz csak Budán jár, a Széll Kálmán tér és Clark Ádám tér között; a 105-ös, a 178-as, a 210-es és a 216-os buszok, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai járatok a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át haladnak. (MTI)

Fotó: MTI/Lakatos Péter