Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Több mint kétezer bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez viharkárokról

A pénteki vihart egy még erősebb követte szombat hajnalban.

Azóta már több mint kétezer bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez az okozott károk miatt.

Mukics Dánielz alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője tájékoztatása szerint a pénteki vihar miatt 182 beavatkozásra volt szükség. Péntek reggel Vas vármegyét és Budapestet, délután pedig Hajdú-Bihar vármegyét érintette leginkább a vihar. Vas vármegyében Jákon, Szakonyfaluban és Szentgotthárdon homokzsákokkal kellett védekezni a villámárvizek ellen.
A nap folyamán Budapesten 38, Hajdú-Bihar vármegyében pedig 72 tűzoltói beavatkozásra volt szükség – utakra, házakra, autókra dőlt fák, vízzel teli pincék miatt –, leginkább Debrecenben és Püspökladányban. Debrecenben hét, Püspökladányban pedig öt autóra dőlt fa. A kidőlt fák vagy a szél miatt öt épületben keletkeztek károk.
A Debreceni Egyetem Klinikai Központja egyik épületének alagsorába is befolyt az esővíz, valamint a Déri Múzeum pincéjét is elárasztotta a csapadék, amelyet a tűzoltóknak kellett kiszivattyúzniuk – ismertette. Hozzátette: a pénteki vihar miatt Debrecenben 54 beavatkozás még szombaton is folyamatban van.
A szombati vihar miatt Budapestről eddig 1700, Pest vármegyéből csaknem 400 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez – emelte ki a szóvivő. A legtöbb esetben víz alá került pincékhez, alagsorokhoz, mélygarázsokhoz hívják a tűzoltókat. Emellett az erős szél faágakat tört le, fákat döntött ki, amelyek utakra, házakra, kerítésekre, elektromos vezetékekre dőltek.
A III. kerületben a Határ és a Vihar utcában autókra dőltek fák, a IX. kerületben az Ecseri úton több fa úttestre, járdára dőlt, amelyek akadályozták a gyalogos és autóforgalmat. A IX. kerületi Vaskapu utcában egy vízben elakadt autót mentettek ki a tűzoltók. A XIV. kerületben az Uzsoki Utcai Kórház alagsorából kellett kiszivattyúzni a felgyülemlett vizet a tűzoltóknak – sorolta a szóvivő.
Jelezte: Budapesten több útszakaszon is áll a víz, a közlekedési lámpák pedig sokfelé nem működnek. Mukics Dániel azt kérte, aki teheti, kerülje el ezeket a helyszíneket, illetve a felgyülemlett vízen se gyalog, se autóval ne haladjon át senki, mert nem lehet látni, mi van a víz alatt, a sok csapadék akár a csatornafedeleket is elmozdíthatta.

viharmti

A szombati viharban Pest vármegyében is kidőlt fák, elárasztott pincék, melléképületek adnak munkát a tűzoltóknak. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, Máriapócson több épület tetőszerkezetét is megrongálta a vihar, közülük egy épület lakhatatlanná vált. Itt hat embert a szomszédok fogadtak be. Nyíregyházán villám csapott egy családi házba, ami ki is gyulladt, a tűzoltók oltották el a lángokat – áll a közleményben.
Mukics Dániel hangsúlyozta: a tűzoltók folyamatosan dolgoznak a viharkárok felszámolásán, az egyes eseteket azok veszélyessége szerint rangsorolják, így a legkritikusabb helyszínek kerülnek először sorra.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat éjfélig kiadott figyelmeztető előrejelzése szerint délelőtt átmenetileg csökken a csapadékhajlam.
Délutántól azonban a Dunától keletre egyre nagyobb területen alakulhatnak ki délről észak, északkelet felé haladó zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek az esti órákban. A zivatarokat viharos, károkat okozó széllökések, helyenként nagyobb méretű jéggel járó jégeső és felhőszakadás kísérheti.
A késő délutáni óráktól komolyabb felhőszakadás, illetve domborzattól függően villámárvíz is kialakulhat – hívták fel a figyelmet. Erre a legnagyobb esély az ország középső tájain, valamint az Északi-középhegység térségében mutatkozik, ahol lehetnek olyan területek, ahol a havi körülbelül hatvan milliméteres csapadékmennyiségnél is több hullhat 24 óra alatt.
Az előrejelzés szerint Nyugat felől napközben stabilizálódni kezd a légkör, ezért a déli óráktól a Nyugat-Dunántúlon a legkisebb az esély a zivatarokra, azonban itt tartós esőből is összegyűlhet lokálisan 20 millimétert meghaladó csapadékmennyiség.
A meteorológiai szolgálat mindeközben a Dél-Alföldön a magas középhőmérsékletre is felhívta a figyelmet, itt néhány helyen 25 fok körül alakul a napi középhőmérséklet – írták.

Fotó: MTI/Komka Péter, Mihádák Zoltán