Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Elhelyezték az aratókoszorút a Szent István-bazilikában, ami ezer szalmaszálból készült

Az idei aratókoszorú 160 centiméter széles és 200 centiméter kerületű.

Csaknem egy hónapon át fonták Hajdúnánáson azt a mintegy ezer szalmaszálból készült aratókoszorút, amelyet hétfőn ünnepélyes keretek között helyeztek el a budapesti Szent István Bazilikában.
A Magyarok Kenyere program 2018 óta hagyományos és kiemelt eleme a magyar gazdák összefogását jelképező monumentális aratókoszorú megfonása, amelyet az aratást követően a betakarított friss búzaszálakból készítenek – közölte a NAK Magyarok Kenyere Nonprofit Közhasznú Kft. az MTI-vel.

aratokoszoru2


Az idei, mintegy 160 centiméter széles és 200 centiméter kerületű aratókoszorút Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke; Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos alelnöke; Nagyné Legény Ildikó, a Magosz Gazdasszony tagozatának elnöke; Nagy Sándorné iparművész; Bata Sándorné és Pongor Gábor Lászlóné hajdúnánási szalmafonó asszony; Berencsi Mária, a helyi sajátosságok műhely csoportvezetője; valamint Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program projektvezetője mutatta be a Szent István Bazilikában.
– Az aratókoszorúval fejezzük ki köszönetünket a magyar gazdáknak, akik a kockázatokat vállalva idén is megküzdöttek a termésért – fogalmazott Jakab István. Az aratókoszorút a Szent István Bazilika újonnan kinevezett plébánoshelyettese, Kovács Zoltán atya vette át, aki imádságban kérte a Jóisten áldását a gazdákra, malmokra, pékekre és az asszonyokra, majd a könyörgést követően áldást mondott az aratókoszorúra, amely október végéig tekinthető meg a Bazilika szentélyében, és az augusztus 20-i Szent Jobb Körmenetben is.
Az aratókoszorút kunkorgók, esőcsigák, csengők, kettes fonatok, spirálok, kalászok díszítik. Fő alkotórésze az „Isten szeme”, amely a teljesség, az egység, a harmónia, egyben az Isten gondviselő oltalmának kifejezője. A tizenhét darab elem a kitartás számát mutatja és az együttérzést, a felelősséget, a lelki tudatosságot, a bölcsességet szimbolizálja, illetve magában hordozza a nehézségeken való felülemelkedés üzenetét.

MTI/Kovács Tamás