Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Ingyenes anyajegyszűréssel várják a fesztiválozókat

A díjmentes anyajegyszűrés minden nap 16-20 óra között érhető el a Civil szigeten.

Ingyenes dermatoszkópos anyajegyszűréssel várja a Szigetre látogatókat a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT); a szakorvosok a fesztivál ideje alatt a „Keresd a rút kiskacsát” kampány keretében végeznek szűréseket és a hatékony és helyes önvizsgálat módszerére is megtanítják az érdeklődőket.
Az MDT csütörtöki közleményében emlékeztetnek arra, hogy a bőrdaganatok közül a melanoma az egyik legveszélyesebb és már fiatal korban is előfordulhat, ugyanakkor időben felfedezve jól kezelhető.
Magyarországon évente több mint 2500 embernél diagnosztizálnak melanomát, sokuknál már későn: a betegség szövődményeiben évente mintegy négyszázan halnak meg. Háromból egy melanomás beteg legalább egy évet vár, mire a gyanús bőrelváltozásával orvoshoz fordul.
Egy hazai kutatás szerint a betegségben érintett emberek – a rendszeres felvilágosító kampányok ellenére – sem tudták pontosan, hogy milyen gyanús bőrelváltozásokkal szükséges szakorvoshoz fordulni, és még a melanomával diagnosztizált betegek 38 százaléka sincs tisztában azzal, hogy veszélyes betegségről van szó.
A melanomás esetek kialakulásának túlnyomó többségéért az UV-sugárzás felelős, így az egész napos szabad ég alatti szórakozás még inkább szükségessé teszi a napfény elleni védekezést. Ha dél és 3 óra között az árnyékba vonulás nem megoldható, akkor a kétóránként alkalmazott magas faktorszámú naptej, az arcot árnyékoló kalap vagy sapka, illetve a teljes testet takaró, jól szellőző ruházat viselése elengedhetetlen – hívják fel a figyelmet. (MTI)