Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Közel 300 millió köbméter gáz vásárlásáról állapodott meg az MVM és a török BOTAŞ energiavállalat

A kormány célja hazánk energiafüggetlenségének növelése.

Ennek érdekében az MVM energiatársaság közel 300 millió köbméter földgáz vásárlásáról állapodott meg a BOTAŞ török földgáz nagykereskedővel és szállítórendszer-üzemeltetővel – tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium vasárnap az MTI-t.
Közleményükben azt írták: a két társaság további együttműködési lehetőségeiről – többek között a folyamatban lévő CCGT beruházásokról – Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, az MVM igazgatóságának elnöke megbeszélést folytatott Alparslan Bayraktar török energiaügyi miniszterrel vasárnap Budapesten. Az egyeztetésen részt vett továbbá Burhan Özcan, a BOTAŞ török állami energiatársaság vezérigazgatója, Mithat Aydin, a társaság vezérigazgató-helyettese, Fazekas László, az MVM gazdasági vezérigazgató-helyettese és Fritsch László, a MVM CEEnergy Zrt. vezérigazgatója.
Emlékeztettek: a háború és szankciók okozta nemzetközi energiaválság egész Európában veszélybe sodorta az ellátás biztonságát és történelmi magasságokba növelte az energiahordozók világpiaci árát.
Jelezték, hogy a magyar kormány ebben a helyzetben is mindent megtesz az ellátásbiztonság megőrzéséért és az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel Európa legalacsonyabb gáz- és áramárait biztosítja a magyar családok számára. Ezért kiemelten fontos a stabilitás fenntartása, amiben a korábbiaknál is jobban felértékelődött az európai földgázellátás alternatív, stratégiai jelentőségű diverzifikációjának otthont adó Törökország szerepe.
A tárgyaláson a felek méltatták a BOTAŞ és az MVM Csoport együttműködését, amelyben a magyar cég – a korábbi tárgyalások eredményeképpen – összesen 275 millió köbméter földgázt vásárol meg török partnerétől. A földgázkereskedelmi szerződés részleteit ez év végéig dolgozzák ki a felek, így a társaságok a jövőben is folytatják az egyeztetéseket – olvasható a tárca közleményében.