Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

4,5 millió magyar is láthatta a budapesti tűzijátékot

A népesség 5 százaléka személyesen tekintette meg az ünnepi eseményt.

Akár 4,5 millió magyar láthatta augusztus 20-án a budapesti tűzijátékot: több mint 3,5 millió felnőtt magyar látta valamilyen formában, melyen túl legalább 1 millió gyermeknek okozhatott örömet az ünnepi műsor – közölte pénteken a Nézőpont Intézet az MTI-vel.
Közleményükben azt írták: a budapesti tűzijáték megrendezését közéleti vitatémává emelte több ellenzéki szereplő az utóbbi években; míg a baloldali politikusok szükségtelennek tartják, Karácsony Gergely főpolgármester például „káros szenvedélynek” nevezte, addig a magyar kormány elkötelezte magát „Európa legnagyobb tűzijátékának” megtartása mellett. A kutatás azt vizsgálta, a politikai vita ellenére a magyarok mekkora arányban érdeklődtek az augusztus 20-i tűzijáték iránt.
A Nézőpont Intézet adatai szerint a felnőtt magyar népesség 5 százaléka személyesen, 24 százaléka televíziós közvetítésen keresztül tekintette meg az ünnepi eseményt, további 16 százalék pedig a közvetítés egy részét látta. Kiemelték: a teljes magyar nézőközönség száma azonban ennél is magasabb lehet. A kutatás a 18 éven felüli magyarok körében készült, amelyből az is kiderül, hogy közel 1 millió gyermekes családos is megtekintette személyesen vagy televíziós közvetítésen keresztül az eseményt.
Hangsúlyozták: a tűzijátékot megtekintő felnőtt magyarok ötödét a budapestiek jelentették. A budapesti felnőtt lakosság több mint fele, közel 700 ezer budapesti felnőtt látta az ünnepi tűzijátékot, s közülük több mint 200 ezren nézték meg személyesen az eseményt. A budapesti tűzijáték iránti általános érdeklődés hasonlóképpen jelentős volt a vidéki városokban (44 százalék) és a községben élők (43 százalék) körében egyaránt. A nemzeti ünnep ráadásul egybeesett a hazai rendezésű atlétikai világbajnoksággal, melyre a Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye szerint 230 ezer külföldi vendégéjszaka-foglalás történt, mely vendégek a szokottnál nagyobb arányban bővíthették tovább a tűzijáték nézőközönségét – áll a közleményben.
A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása augusztus 21-23. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.