Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Zajzoni Rab István-díjjal tüntették ki Szili Katalint és Kalmár Ferencet

Zajzoni Rab István-díjjal tüntették ki vasárnap Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadót Brassóban.

A barcasági csángómagyarság támogatásáért járó díjat idén vette át a tavaly kitüntetett Kalmár Ferenc miniszteri különmegbízott is.
A brassói evangélikus templomban az ünnepi istentiszteletet követő díjátadón Petrás Mária népdalénekes, keramikusművész, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház és a Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub is részesült az elismerésben.
A Zajzoni Rab István-díjat Bencze Mihály barcasági matematikus-költő alapította és adja át. A szervezőbizottság annak a jelöltnek adományozza, aki a barcasági és az összmagyarsági művelődési, oktatási, szellemi, egyházi, gazdasági életben kimagaslóan tevékenykedett, életművével hozzájárult az értékek gyarapításához és népszerűsítéséhez, és a nemzeti közösség példaképévé vált.
Minden egyes szórványbeli magyar a nemzet őrhelye is – mondta az MTI-nek az ünnepség után a barcasági csángómagyarok helytállását hangsúlyozva Szili Katalin. Így az általa kapott díj őket is illeti – tette hozzá telefonos nyilatkozatában –, hiszen nekik köszönhetően 50-60 év múlva is lesz magyar jövő a térségben.
Rámutatott, hogy bár a legújabb népszámlálás a barcasági csángók számának csökkenését mutatja, ez nagyon erős közösség, ahol van utánpótlás. Ezt bizonyította a szintén díjazott Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub vezetőjének beszámolója, amely szerint 120 olyan tagja van a szervezetnek, aki 25 év alatti, és jelentős munkát végeznek a magyar kultúra, hagyományok őrzésében.
Számomra ez volt a fontos üzenet: hogy van utánpótlás. És ez azt jelenti, hogy van jövő is – mondta Szili Katalin. Hozzátette: beszédében a magyar kormánynak a szülőföldön élést, boldogulást és gyarapodást biztosító támogatási rendszeréről is beszélt, amellyel nemcsak alkotmányos kötelezettségének tesz eleget, hanem politikája fundamentumaként keresztényi és nemzeti elkötelezettsége vezéreli.
A díjjal olyan költőnek állítottak emléket, aki Petőfi utódaként példát mutatott hazaszeretetből és a barcasági csángók iránti elkötelezettségből.
A szórványbeli magyarok a nemzet bástyái, és a bástyákat erősíteni kell. És erősíti is a magyar kormány (…), a barcasági magyarságot is segíti a megmaradásban – mondta az MTI-nek Kalmár Ferenc miniszteri különmegbízott. Telefonos nyilatkozatában konkrét példaként a magyar kormány támogatásával Erdélybe is eljuttatott iskolabuszokat említette, amelyeknek köszönhetően Négyfaluban elindulhatott egy magyar osztály.
A barcasági csángóság nagyon összetartó, és eléggé zárt. Mi bízunk a megmaradásban –mutatott rá Kalmár Ferenc, hangsúlyozva a helyieknek a magyarságuk megőrzésére tett erőfeszítéseit, kezdeményezőkészségét, és az egyházi elöljáróknak ebben nyújtott segítségét.
Mint mondta, beszédében azt is kiemelte, hogy „a szülőföld kötelez”, brassói születésűként számára nincs ehhez a díjhoz fogható elismerés, hiszen azt mutatja, hogy teljesíti feladatát. Hozzátette, hogy a szüleitől, Brassóból tanult etnikai toleranciát, a többnyelvűséget mindenhova magával vitte, miközben gyökereit, nemzeti hovatartozást is megőrizte, és ez nélkülözhetetlen volt az Európában végzett munkájához, eredményeihez.
A 2006-ban alapított, Zajzoni Rab István csángó költőről elnevezett díjat, a Gergely Zoltán kolozsvári szobrászművész által készített bronzplakettet és díszoklevelet minden évben kiosztják. A vasárnapi díjátadó ünnepségre a barcasági csángók legnagyobb kulturális ünnepe, a 27. Szent Mihály Napok keretében került sor.

Fotó: Mónus Márton/MTI