Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

A médiatanács megbírságolta a TV2 és a tenyek.hu médiaszolgáltatóját

A TV2 népszerű hírműsora „vétsége” négymillió forintba kerül a csatornának.

Négymillió forintos bírságot szabott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a TV2 és a tenyek.hu médiaszolgáltatójára burkolt kereskedelmi közlemény sugárzása miatt – közölte az NMHH kommunikációs igazgatósága az MTI-vel.
Állampolgári bejelentés nyomán indított hatósági eljárást a médiatanács a Tények Plusz június 12-én 18 óra 45 perckor a TV2-n sugárzott adása, valamint az ugyanezen a napon közzétett, a tenyek.hu streamingszolgáltatáson elérhető „Tények Plusz” és „Magyar innovációval regenerálódik” című műsorszámok kapcsán. A műsorban egy étrend-kiegészítőkből álló termékcsalád jótékony hatásairól, valamint egy magánrendelő szolgáltatásairól esett szó egy közismert sportoló történetén keresztül. A műsorban bemutatott termékek és orvosi kezelések ismertetése kereskedelmi célokat szolgált, azaz reklámokra jellemző módon a magánrendelő szolgáltatásainak igénybevételét és a termékcsaládba tartozó étrend-kiegészítők megvásárlását szorgalmazta.
A médiatanács megállapította, hogy a médiaszolgáltató háromszor sértette meg a burkolt kereskedelmi közlemény közzétételének tilalmára vonatkozó szabályt, ezért összesen 3 millió 900 ezer forint bírságot szabott ki a testület.
A médiatanács eljárást indított a Kalocsa 100,0 MHz-en sugárzó Korona FM 100 helyi vételkörzetű kereskedelmi jellegű rádió július 31. és augusztus 6. közötti adáshetének vizsgálata nyomán. A rádió szolgáltatója nem teljesítette a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok arányára vonatkozó vállalását, és a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámok aránya is alulmaradt a hatósági szerződésben rögzítettekhez képest. Ezenfelül a hírműsorszámok aránya is kisebbnek bizonyult a vállaltnál, valamint több adásnapon nem érte el az előírt mértéket sem a szöveges tartalom, sem a magyar zene aránya.
A médiatanács 40 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a szolgáltatót, annak vezető tisztségviselőjére pedig 10 ezer forint bírságot szabott ki az ismétlődő jogsértés miatt.