Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Véget ért a hollywoodi színészcéh sztrájkja

Számos film forgatása csúszott a sztrájk miatt, végre újra felveszik a munkát a színészek.

A hollywoodi színészcéh (SAG-AFTRA) szerdán előzetes megállapodásra jutott a film- és televízióstúdiókkal, és bejelentették, hogy csütörtökön délben véget ért Hollywood történetének mindeddig leghosszabb, 118 napig tartó színészsztrájkja.
A Variety.com beszámolója szerint a színészszakszervezet tárgyalóbizottsága a stúdiókkal kötött előzetes megállapodást titkos szavazással fogadta el. A megállapodást pénteken még a SAG-AFTRA országos testületének is jóvá kell hagynia.
Az új, három évre szóló megállapodás először nyújt majd védelmet a mesterséges intelligenciával szemben, és a szakszervezet a bérek jelentős növekedését is elérte. A megállapodás értelmében a legtöbb minimálbér 7 százalékkal emelkedik, ami két százalékkal haladja meg a forgatókönyvírók (WGA) és a rendezők (DGA) céhe által elért emelést.
A megállapodásban egy „streaming részvételi bónusz” is szerepel, továbbá a nyugdíj- és egészségügyi hozzájárulás is nő. A szakszervezet szerint a szerződés értéke több mint egymilliárd dollárra rúg.
A megállapodás lehetővé teszi, hogy a SAG-AFTRA-tagok fenntartható karriert építhessenek – hangsúlyozta a szakszervezet a tagságot tájékoztató emailben.
Ben Whitehair, a tárgyalóbizottság tagja a megállapodás elfogadása után a szakszervezet „komoly győzelmének” nevezte az elért eredményt. Hozzátette: korántsem értek el mindent, amit akartak, de a következő, 2026-os tárgyaláson a kérdéses pontokra még visszatérhetnek majd.
A megállapodás részleteit a SAG-AFTRA országos testületének szavazása után hozzák nyilvánosságra.
A tárgyalóasztal másik oldalán ülő film- és televíziós producerek szövetsége (AMPTP) pénteken terjesztette elő „utolsó, legjobb és végső” ajánlatát, amely a legnézettebb streaming-produkciókban szereplő színészek megnövelt bónuszát is tartalmazta, de nem szerepelt benne a szakszervezet által prioritásként kezelt kérdés, a részesedés az egyes streaming platformok bevételeiből.
Hátra van még a szakszervezet tagjainak szavazása a megállapodásról, ami akár egy hétig is eltarthat, de a sztrájkot már lefújták, ami azt jelenti, hogy a színészek csütörtöktől munkába állhatnak.
Hat hónapja a legtöbb televíziós és filmes produkció leállt a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja miatt. Amikor a színészek szakszervezete július közepén csatlakozott a sztrájkhoz, néhány független filmes produkciót leszámítva, már szinte minden produkció leállt.
A stúdiók az elmúlt hetekben arra figyelmeztettek, hogy amennyiben nem születik meg gyorsan az előzetes megállapodás a felek között, oda lesz a 2023-24-es tévés évad, és a jövő nyári filmes szezon is megsínyli.
Az idei előtt a leghosszabb színészsztrájk 95 napig tartott 1980-ban a tévés és filmprodukciós cégekkel szemben – emlékeztetett a Variety.com. (MTI)