Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék miatt kurkuma port hívott vissza a forgalmazó

A kurkuma por klórpirifoszt tartalmaz.

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) miatt az Asian Home Kft. visszahívta a forgalomból a 100 grammos Turmeric powder haldi kurkuma port – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-nek küldött közleményben.
A visszahívásban érintett termék minőségmegőrzési ideje 2024. február 28.
A hatóság azt kéri, hogy a forgalomból kivont terméket ne fogyasszák el, az árut a vásárlás helyére vissza lehet vinni, az árát visszatérítik – közölte a Nébih.
A Nébih honlapján közzétett tájékoztatás szerint a klórpirifosz szerves foszforsav észterek közzé tartozó rovarölő szer hatóanyag, amelyet korábban számos kultúrában rovarkártevők elleni védekezésre, valamint tárolt gabonafélék, és az üres raktárak kezelésére használtak. A szer a kártevők mellett a hasznos rovarokra is igen káros.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2019-ben úgy ítélte meg, hogy a klórpirifosz lehetséges genotoxikus hatású, valamint a magzati fejlődés során neurológiai hatások léphetnek fel. Az Európai Bizottság az értékelés alapján 2020-ban a növényvédő szer hatóanyagok felülvizsgálati programja során a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil engedélyét nem újította meg, használata így az Európai Unióban nem megengedett. Az élelmiszerekben a jogszabályban meghatározott maximális maradékanyag szintjét (MRL) az analitikai laboratóriumok által mérhető legalacsonyabb szintre csökkentették.