Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Jelentősen csökkennek a nem lakossági fogyasztók villamos energia rendszerhasználati díjai

A határozat alapján a lakossági fogyasztók által fizetett rendszerhasználati díjak összességében nem változnak.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozatot hozott a 2024. január 1-jétől alkalmazandó villamos energia rendszerhasználati díjak mértékéről: a nem lakossági fogyasztók által fizetett elosztási díjak jelentősen csökkennek.
Az MTI-hez eljuttatott közleményében a hivatal kiemelte: a villamos energiáról szóló törvény szerint a rendszerhasználók a villamosenergia-rendszer használatáért országosan egységes rendszerhasználati díjakat fizetnek, melyek mértékét keretrendelet, egy nyilvános módszertan és az érintettek adatszolgáltatása alapján a MEKH évente, határozatban állapítja meg.
A MEKH határozata szerint 2024. január 1-jétől jelentősen csökkennek a nem lakossági fogyasztók által fizetendő rendszerhasználati díjak. A rendszerhasználati díj részét képező átviteli díj átlagosan 30 százalékkal kerül kevesebbe, míg az átlagosan fizetendő elosztási díjak csökkenése – feszültségszinttől függően – 7-68 százalék közötti mértéket tesz ki, ami az átviteli díj csökkenésével együtt számolva akár 32-52 százalékos díjmérséklést jelent.
A MAVIR-nak, valamint az elosztói engedélyeseknek megküldendő határozat rendelkezik a 2024. január 1-je után létesítendő és arra jogosult villamosenergia-tárolókat megillető átmeneti átvitelidíj-kedvezményről is, melynek mértéke 100 százalék lesz.