Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget a fővárosban

Másodfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Buda-észak árvízvédelmi szakaszon Karácsony Gergely főpolgármester kedden délután.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint az ár- és belvízi védekezés fővárosi operatív feladatait ellátó Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. azért tett javaslatot az érintett szakaszon az árvízvédelmi készültség fokozatának emelésére, mert a vízállás kedden délután várhatóan eléri a II. fokozat elrendeléséhez szükséges szintet, valamint december 28-án hajnalig további áradás várható.
Tekintettel a II. fokozatú készültség elrendelésére, a Fővárosi Csatornázási Műveknél operatív törzs kezd működni.
A budai és a pesti alsó rakpartot már hétfőn lezárták a gépjárműforgalom elől. A Fővárosi Önkormányzati Rendészet Igazgatóság (FÖRI) a lezárt alsó rakparton hagyott járművek üzembentartóival megpróbálta felvenni a kapcsolatot a gépjárműnyilvántartásba bejegyzett telefonos elérhetőségen. Ennek sikertelensége esetén a FÖRI a katasztrófavédelem segítségével a lezárt budai és pesti rakparton hagyott gépjárműveket biztonságos közterületi parkolóhelyre szállította.

arviz1


Az intézkedés a járművek épségének megóvása érdekében történt, azzal kapcsolatban a tulajdonosoknak nincs fizetési kötelezettsége – jelezte a Főpolgármesteri Hivatal.
Az elszállított autók üzembentartói a Fővárosi Ügyeleti és Irányító Központ 0-24 órában hívható 301-7500-ás telefonszámán, vagy a fori.hu/elszallitott-jarmuvek/ honlapon kaphatnak felvilágosítást járművük pontos elhelyezéséről.
A jelenlegi előrejelzések alapján legkorábban december 30-án reggel nyithatják meg az alsó rakpartokat a gépjárműforgalom előtt, ennek pontos időpontjáról az árvízi helyzet alakulásának függvényében, később születik döntés.
A Fővárosi Csatornázási Művek és a Fővárosi Vízművek megtesz minden szükséges intézkedést, hogy Budapest vízellátásában és a szennyvíz-szolgáltatásban ne okozzon fennakadást az áradás – áll a közleményben.
Fotó: MTI/Illyés Tibor