Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Mától lehet tűzijátékot vásárolni

Felhívták a figyelmet, hogy senki ne vásároljon illegális árustól, mert ezzel saját és mások testi épségét is veszélyeztetik.

Csütörtöktől vásárolhatók meg és december 31-én 18 óra, illetve január 1-jén reggel 6 óra között használhatók fel az úgynevezett 3. osztályba sorolt tűzijátékok, pirotechnikai eszközök – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a rendőrség honlapján.
A fel nem használt, 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilvesztert követően öt napon belül a forgalmazónak vissza kell vinni, amelyet köteles térítésmentesen visszavenni – tartalmazza a közlemény.
A pirotechnika nem játék! Legyen körültekintő, hogy hol és mit vásárol! Ha megvette, használja ésszel, biztonságosan!” – fogalmazott az ORFK.

tuzijatekvasarlas1


Mint írták: míg az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, a 3. osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között vásárolhatók meg. Ugyanakkor, a professzionális, 4. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában.
Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14, a 2. osztályba tartozó termékeket 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni, míg a 3. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg – tették hozzá.
Figyelmeztettek arra, hogy pirotechnikai terméket mindenki csak működési engedéllyel rendelkező árustól vásároljon, mert ez a garancia arra, hogy az árusító hely megfelel az előírt feltételeknek, illetve a termék bevizsgált.
Ismertetésük szerint a legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót tartalmaz.
Arra is felhívták a figyelmet, hogy továbbra is tilos petárdát birtokolni és felhasználni. Aki a tilalom ellenére petárdázik, szabálysértést követ el és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A felrobbanó petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést, a végtagok roncsolódását, csonkolódását, a hallás tartós károsodását is okozhatja – olvasható az ORFK közleményében.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd