Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Testi sértés vétsége miatt pénzbüntetésre ítélték Donáth László lelkészt

Az ítélet nem jogerős, azzal szemben az ügyész fellebbezést jelentett be, az eljárás a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

A Fővárosi Törvényszék másodfokon megváltoztatta a kerületi bíróság ítéletét abban a büntetőügyben, amely egy lelkész ellen indult testi sértés és két rendbeli folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétsége miatt – közölte a Fővárosi Törvényszék az MTI-vel. Korábbi sajtóhírek szerint a vádlott Donáth László evangélikus lelkész, volt MSZP-s parlamenti képviselő.
A közlemény szerint az elsőfokú ítéletet a szeméremsértés vétsége vonatkozásában a másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte és az eljárást megszüntette. Közölték azt is, hogy a törvényszék 1 millió forintról 250 ezer forintra mérsékelte a kiszabott pénzbüntetést.
Az ítélet szerint a sértett takarítóként dolgozott egy intézményben, ahol a vádlott lelkészi feladatokat látott el. A sértett 2019. június 8-án a takarítóeszköz tárolására szolgáló kocsit egy festmény előtt hagyta, holott ezt a vádlott korábban megtiltotta. Amikor a lelkész ezt észlelte, felelősségre vonta a sértettet, két kézzel megfogta a nyakát, kis erővel rövid ideig meg is szorította, miközben fenyegető kifejezéseket mondott – ismertették az esetet.
A sértett emiatt 2019. június 12-én magánindítványt terjesztett elő, amelyben a testi sértés mellett a 2017 májusa és 2019 áprilisa között történt szeméremsértés vétségét érintő körülményekről is nyilatkozott – írták a bírósági közleményben.
A tájékoztatás szerint a törvényszék megállapította, hogy a szeméremsértés vétségére vonatkozó magánindítványt a sértett a büntetőeljárási törvényben meghatározott határidőn túl terjesztette elő. Ezért a bíróság az ügyben az elsőfokú határozatot hatályon kívül helyezte és a vétség miatt indult eljárást megszüntette – tették hozzá.
Kitértek arra is, hogy a bűnösségi kör szűkülése miatt a másodfokú bíróság a pénzbüntetést is mérsékelte.

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI