Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Két magyar filmet is Annie-díjra jelöltek

Az Annie-díjakat február 17-én adják át Los Angelesben.

Gauder Áron a Kojot négy lelke című animációs filmje, valamint Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rendezőpáros Műanyag égbolt című mozifilmje is versenyez az egyik legrangosabb nemzetközi szakmai megmérettetésen az Annie-díjért a legjobb független animációs mozifilm kategóriában – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-vel.
Mint felidézik, az Annie-díjátadó gálát évente rendezi meg a Nemzetközi Animációs Film Szövetség (ASIFA-Hollywood), amelyet 1960-ban Annecy-ban alapítottak. Az 1972-ben létrehozott és a filmeket 1992-től díjazó Annie Awards gálán idén 32 kategóriában díjazzák azokat az alkotásokat, amelyeket az elmúlt évben mutattak be világszerte.
A független film kategóriában öt jelölt versenyez, amelyek közül kettő magyar alkotás.
Gauder Áron a Kojot négy lelke című animációs filmje az indiánok teremtésmítoszán keresztül az emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet. A klímaválság kérdéseit feszegető, különleges látványvilágú alkotás az animációs filmek fesztiválján, a franciaországi Annecy-ban elnyerte a zsűri díját, ezzel párhuzamosan a sanghaji fesztivál a legjobb animációs film díjával méltatta.
A filmet később díjazták Bolognában, Los Angelesben, az Arizóna Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint a treboni Anifilm fesztiválon is díjat kapott. Az alkotás több mint negyven fesztiválra kapott meghívást.
A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült film producere Temple Réka, rendezője Gauder Áron, aki Bereményi Gézával közösen írta a film forgatókönyvét – olvasható a közleményben.
Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta különleges atmoszférájú alkotása a Műanyag égbolt egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki.
Mint írták, a film különlegessége, hogy az alkotók a rotoszkóp technika segítségével forgatták a jeleneteket, azaz kockáról-kockára rajzolták át a film szereplőit: Szamosi Zsófiát, Keresztes Tamást, Hegedűs D. Gézát, Schell Juditot, Znamenák Istvánt, Nagy Zsoltot, Patkós Mártont és Olasz Renátót.
A Műanyag égbolt világpremierje a tavalyi Berlinalén volt. Az alkotás megkapta a legjobb filmnek járó Ezüst Méliés-díjat a strasbourgi filmfesztiválon, valamint Európai Filmdíjra jelölte az Európai Filmakadémia.
A magyar-szlovák koprodukcióban készült sci-fi a Nemzeti Filmintézet, a Szlovák Audiovizuális Alap és az Eurimages támogatásával készült.