Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Az MNB 10 millió forintra bírságolta a Polgári Bankot

A bank elmulasztotta a felügyelet által előírt belső ellenőrzési vizsgálat lefolytatását is.

A feltárt problémák ugyanakkor nem érintik az intézmény megbízható működését. A Magyar Nemzeti bank (MNB) 10 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Polgári Bankra, mivel – a felügyelet korábbi többszöri kötelezése ellenére – a banknak továbbra sincs olyan szűrési technikája, szabályrendszere és támogató IT eszköze, amivel ki tudja szűrni a pénzmosási szempontból kockázatos ügyfelek valamennyi szokatlan tranzakcióját – közölte az MTI-vel az MNB.
A Polgári Bank az MNB által előírt tavaly őszi határidőre olyan – csak részben automatikus – szűrőrendszert vezetett be, amely nem felel meg maradéktalanul a jogszabályi feltételeknek. Nem rekonstruálható utólagosan a kiszűrt ügyfél/ügylet elemző és értékelő folyamata, valamint az sem, hogy ennek nyomán történt-e bejelentés a pénzmosásgyanús ügyleteket vizsgáló Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Irodának – indokolta a döntést az MNB.
Az MNB 2024. évi határnapokkal kötelezte a Polgári Bankot az automatikus szűrőrendszer kialakítására és annak monitorozására vonatkozó intézkedések megtételére, továbbá az arról való adatszolgáltatásra is. A felügyelet 10 millió forint felügyeleti bírságot is kirótt a hitelintézetre. Súlyosbító körülménynek minősült, hogy a bank az ismételt mulasztást a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzés egyik legfontosabb területén követte el. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a hitelintézet előrelépést tett belső, részben automatizált IT szűrőrendszere bevezetésével – közölte a Magyar Nemzeti Bank.