Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Villamosokkal végeznek terheléspróbát a Szabadság hídon

A híd lezárására azért van szükség a vizsgálatok idején, hogy a szakemberek pontos képet kapjanak a hídszerkezetet érő hatásokról.

Terheléspróbákat végeznek a Szabadság hídon az elkövetkezendő napokban: a BKV megbízásából éjszakánként villamosok foglalják el az átkelőt, hogy a szakemberek megfigyeljék, a hídszerkezet miként reagál a fővárosban jelenleg közlekedő villamosok terhelésére – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.
Közleményük szerint a vizsgálatokon az üzemeltető állományában lévő valamennyi villamostípus, többi között olyan CAF-járművek terhelését is megnézik a hídon, amelyek már jelenleg is közlekednek Budapesten.
A villamosok tengelyterhelésének a hídszerkezetre gyakorolt hatását április 2. és 7. között vizsgálják az éjszakai órákban, és ezért ezeken a napokon a hidat éjfél és hajnali 4 óra között lezárják a közúti forgalom elől.
A cél egyrészt, hogy pontos képet kapjanak arról, milyen szerelvények közlekedhetnek a jövőben a hídon. Másrészt az, hogy rendelkezésre álljanak azok az információk, amelyek alapján megállapítható: a további járműtípusok közlekedéséhez milyen feltételeket kell teljesíteni az átkelőn.
A híd 2008-as felújításakor ugyanis az akkor közlekedő villamosok paramétereit vették figyelembe, és az újabb, alacsony padlós, modern járművek eltérnek azoktól.
A mérések kiértékelése után arról is pontos adatok állnak rendelkezésükre, hogy a leendő Újbuda-Újpest-villamostengelyen milyen villamosok közlekedhetnek – mutattak rá.
Közölték, a bonyolult vizsgálatokat a BKV megrendelésére a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársai végzik.
Kitért a BKK arra is, hogy az Újbuda-Újpest-villamostengely jövőbeni létrejöttével kényelmes és gyors közlekedést lehetővé tévő kötöttpályás kapcsolat valósulhat meg Dél-Buda és Észak-Pest között, a belváros érintésével.
Hamarosan megkezdődhet a projekt előkészítése és tervezése, amelynek előfeltétele a BKK által benyújtott, a tervezési projektelemet is tartalmazó támogatási kérelem jóváhagyása. Ezek az első lépések ahhoz – írták –, hogy a villamosok visszatérhessenek a Bajcsy-Zsilinszky útra és a Váci út déli részére. A projekt megvalósulásával a budapesti villamoshálózat több évtizede hiányzó szakasza épülhet vissza.
Az előzetes várakozások alapján a rövidebb menetidőnek és az átszállásmentes kapcsolatoknak köszönhetően akár 8-9 ezer új utas is megjelenhet a közösségi közlekedésben – jelezték a közleményben.