Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Jövő hétfőig lehet jelentkezni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra

Az akció április 22-től április 28-ig tart.

Még egy hétig regisztrálhatnak a környezetért tenni akaró önkéntesek hazánk legnagyobb szemétszedési akciójára, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! programsorozatra – hívta fel a figyelmet Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár a minisztérium hétfői közleménye szerint.
Az Energiaügyi Minisztérium (EM) támogatásával megvalósuló esemény – az önkéntesség népszerűsítése mellett – felhívja a figyelmet az illegális hulladék-elhelyezés megelőzésének és megszüntetésének fontosságára, továbbá megerősíti a környezettudatosságot.
Az államtitkár a közleményben emlékeztetett, hogy a kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazottaknak megfelelően olyan intézkedéseket tesz, amelyek hozzájárulnak a hulladékképződés csökkentéséhez, az illegális hulladéklerakás megelőzéséhez és a hulladékból érték teremtéséhez.
Az illegális hulladéklerakás felszámolása érdekében jött létre a Tisztítsuk meg az Országot! projekt, ennek keretében eddig több mint 550 ezer tonna jogellenesen elhagyott hulladéktól mentesítették a közterületeket, az erdőket, a folyókat, valamint a vasúti és közúti létesítmények környékét. Az illegális szemétlerakatok helyszínének beazonosítását a HulladékRadar applikáció is segíti, melyet már több mint 31 ezer felhasználó töltött le.
A kormány emellett több programot is támogat, mint például a nemzetközileg is elismert PET Kupa hulladékgyűjtő versenyeket és a TeSzedd! kezdeményezést.
Az idén 12. alkalommal megrendezendő TeSzedd! akció a Föld napján, április 22-én indul és – a Fenntarthatósági Témahét rendezvénysorozattal párhuzamosan – április 28-ig tart. A programhoz találkozási pont regisztrálásával koordinátorként vagy már meglévő találkozási ponthoz önkéntesként lehet csatlakozni.
A helyszínen gyűjthető bármi, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető, így legfőképpen a háztartási eredetű hulladékok. Amennyiben a helyszínen nem gyűjthető hulladék található, ilyen például az építési-bontási hulladék, a gyógyszerek, az elektromos és elektronikai berendezések vagy a gumiabroncs, arról az illetékes önkormányzatot szükséges értesíteni vagy a HulladékRadar applikáción keresztül bejelenteni.
A bezsákolt hulladékok elszállításáról és a gyűjtéshez szükséges eszközök – zsákok, kesztyűk – biztosításáról az Energiaügyi Minisztérium támogatásával a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. gondoskodik.
Az érdeklődők április 15-én, hétfőn 16.00 óráig jelentkezhetnek a programra a szelektalok.hu/teszedd oldalon – tájékoztatott a tárca. (MTI)

Fotó: MTI